6. april 2017.6. apr 2017.
Podsticaj za dalji rad
OPŠTA BOLNICA DOBILA AKREDITACIJU NA SEDAM GODINA

Podsticaj za dalji rad

Zajednički interes nam da je da pacijentima bude bolje, da nivo pruženih usluga bude što viši i da je bezbednost pacijenata na prvom mestu, kaže Vladimir Arsenović, direktor Agencije za akreditacije. Koordinatorka timova dr Olivera Vujadinović istakla je da dobijanje akreditacije ne znači da mogu sedam godina da “sede na lovorikama”. Sve će biti na višem nivou nego do sada, navela je direktorka bolnice prim. dr Zora Nikolić
Opštoj bolnici Šabac u utorak je uručen sertifikat o uspešno obavljenom procesu akreditacije. Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, na osnovu važećih standarda akreditovala je ovu ustanovu na period od maksimalnih sedam godina.
Direktor Agencije, menadžment bolnice i koordinatori timova složili su se da je akreditacija rezultat timskog rada i da je podjednako bitna kako za ustanovu tako i za pacijente. Prvu akreditaciju Opšta bolnica je dobila 2011. godine na period od tri godine.
Vladimir Arsenović, direktor Agencije za akreditacije čestitao je zaposlenima u bolnici ovaj, kako je istakao, izuzetan uspeh i napomenuo da je to najviši nivo koji trenutno po Zakonu može da bude dodeljen nekoj ustanovi.
-Oni koji jednom prođu akreditaciju, drugi put pokažu veći nivo znanja, jer su učili u međuvremenu. Važno je da se održava ono što se dostigne. Zajednički interes nam da je da pacijentima bude bolje, da nivo pruženih usluga bude što viši i da je bezbednost pacijenata na prvom mestu. Treba poći od toga da svako od nas može da bude pacijent i u kakvoj bi ustanovi želeo da bude u tom trenutku. Timski rad je ključan za svaku ustanovu koja želi da dobije akreditaciju i da je bilo koji od timova zakazao ova potvrda bi izostala, rekao je Arsenović.
Kako je direktor Agencije naveo, najveći broj ustanova koje su dobile sertifikat je primarnog nivoa zdravstvene zaštite, pa je time uspeh Opše bolnice, kao sekundarnog nivoa, još veći.
Koordinatorka timova dr Olivera Vujadinović istakla je da dobijanje akreditacije ne znači da mogu sedam godina da “sede na lovorikama”, nego da ih obavezuje da svake godine urade nešto novo i dokažu da su zavredeli poverenje Agencije.
Direktorka opšte bolnice prim. dr Zora Nikolić smatra da je akreditacija potvrda dobrog rada. Kaže da je ovo veliki dan za ovu ustanovu i zahvaljuje se zaposlenima i vođama timova na uloženom trudu.
-Unapredili smo mnoge procedure, radili smo dosta i na infrastrukturi. Napravili smo jedan uređen sistem i strateški plan za duži vremenski period. To nam je sve neophodno da bismo podigli nivo zdravstvene zaštite, obezbedili sigurnosti i pacijentima i zaposlenima i pružili bolji kvalitet rada. Akreditacija je podsticaj da radimo kvalitetnije. Svima nam je u interesu da pacijenti budu zadovoljni i u centru naše pažnje, kao i da im pružimo maksimalnu bezbednost. Sve će biti na višem nivou nego do sada, navela je direktorka bolnice.
Službe psihijatrije, transfuzije i fizikalne medicine nisu bile uključene u proces akreditacije. Razlog za to nije u šabačkoj ustanovi, već Agencija za akreditacije nema protokole za te službe. Kroz proces je uspešno prošlo dvadesetak ostalih službi.
Radiologija i biohemija se izdvojile
Tokom postupka akreditacije najbolje su ocenjene službe radiologije i biohemije. Načelnik službe radiologije dr Borisav Lukić kaže da su ove službe možda imale malo lakši posao jer je kod njih sve precizno određeno zakonima i normama, ali da to ne znači da su slabije radili.
-Verujem da smo ovo zaslužili. Odeljenja radiologije i biohemije imaju najskuplju dijagnostiku, pa smo morali i da opravdamo poverenje. Nadam se da ćemo uz nove naraštaje koji dolaze i osavremenjavanje tehnike napraviti još bolje rezultate, rekao je dr Lukić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa