6. april 2017.6. apr 2017.
„DžUNGLA“ na asfaltu
ŠABAC USKORO BOGATIJI ZA JOŠ JEDAN MURAL

„DžUNGLA“ na asfaltu

Sredstvima dobijenim na konkursu Gradske uprave grada Šapca za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi, Udruženje „Holodrom“ nastavlja sa svojim projektom muralizacije užeg gradskog jezgra
Do kraja maja spoljašnji zid bašte Kulturnog centra dobiće sasvim novi izgled. Zahvaljujući Udruženju „Holodrom“, koje je tokom 2014. i 2015. godine realizovalo projekat „Muralizacija grada Šapca“, i ove godine nastaviće se sa uređenjem zapostavljenih, zapuštenih i zaboravljenih lokacija u užem gradskom jezgru.
- Za razliku od prethodnog perioda, kada smo angažovali mlade šabačke umetnike, ovog puta smo u projekat pozvali već afirmisanog i vrlo referentnog umetnika Branislava Nikolića. Branislav Nikolić je Šapčanin koji je završio Akademiju u Novom Sadu, potom magistrirao u Holandiji. Dugi niz godina živi i radi u Beogradu. Napravio je značajnu umetničku karijeru ne samo u Srbiji nego i na međunarodnoj sceni. Meni je posebno zadovoljstvo da mogu da sarađujem sa njim na jednom ovakvom projektu – rekao je istoričar umetnosti Filip Kovačević, predsednik Udruženja „Holodrom“ dodajući da mural „Džungla“ predstavlja početak jedne priče kojoj je za cilj uređenje tzv. urbanih džepova ili mikroambijentalnih celina na koje treba skrenuti pažnju kreativnim osmišljavanjem i umetničkom intervencijom.
Po rečima Igora Marsenića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, u okviru gradskog budžeta od sedam odsto za kulturu, savrmeno vizuelno stvaralaštvo zauzima značajnu poziciju.
- Iako nismo evropska prestonica kulture verujem da našem gradu nije moguće uništavanje savremenih umetničkih dela na njegovim javnim prostorima. Naprotiv, naš grad će ove godine dobiti niz dela savremenog vizuelnog stvaralaštva koji će oplemeniti njegove javne prostore u kojima će moći uživati naši građani. Ta dela su dela ne samo domaćih već i međunarodnih umetnika – izjavio je Igor Marsenić.
Za realizaciju projekta izdvojeno je 250.000 dinara, a u Udruženju „Holodrom“ nadaju se da će im se i ovoga puta pridružiti i Kompanija „Tikkurila“.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa