16. decembar 2010.16. dec 2010.
ROMSKE INTEGRACIJE

ROMKINjE DUPLO DISKRIMINISANE

U svojim porodicama Romkinje diskriminisane kao žene, u društvu kao predstavnice nacionalne manjine. Najneophodnije rešenje pitanja obrazovanja i pronalazak mesta u sistemu zapošljavanja
Na teritoriji Šapca trenutno živi oko 10.000 Roma. Od toga više od polovine čine žene. One su danas u nezavidnom položaju. Pored toga što su svakodnevno izložene polnoj diskriminaciji u okviru porodice, društvo ih, uglavnom, omalovažava kao pripadnice nacionalne manjine.
- Romkinje su višestruko diskriminisane. U svojoj sredini kao žene, a u većinskoj zajednici kao manjina. Ljudi moraju da priznaju da postoje različite vrste diskriminacije. Najteža je ona “tiha“ diskriminacija, najuočljivija na primeru kada Romkinja traži posao. Telefonski razgovor odlično prođe, CV idealan, a onda dođe lično na razgovor sa poslodavcem koji kada vidi da ona antropološki podseća na Romkinju, automatski nađe neki izgovor da je odbije ““ kaže Sofka Vasiljković zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
Gorući problem predstavlja neobrazovanje. Mali broj završio je srednju školu. Uglavnom trogodišnju. Fakultetski obrazovane Romkinje na teritoriji Grada Šapca, još uvek nema.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa