6. april 2017.6. apr 2017.
OVEKOVEČIO SKORO ZABORAVLjENU PROŠLOST
ŽIVKO ŽIKA DANOJLIĆ FOTOGRAF IZ BOGATIĆA

OVEKOVEČIO SKORO ZABORAVLjENU PROŠLOST

Džakovi puni negativa kriju mnoge tajne koje je proteklih godina otkrivao širom Bogatića i okoline
Sve je, priseća se majstor fotografije Živko Žika Danojlić iz Bogatića, počelo u fotografskoj radnji Bože Đurića, gde je dugo vremena “pekao zanat”, a potom otišao na odsluženje vojnog roka u Rankovićevo, kod Kraljeva. Učio je i radio kod drugih. Svoju fotografsku radnju otvorio 1962. godine, a ona i danas postoji u ulici doktora Mlađe Miloševića, gotovo u samom centru Bogatića.
Dosta toga je kao nekada. Oseća se miris fiksira i razvijača, gde je godinama pratio kako se “ukazuje” slika. Ostalo je dosta fotografskog materijala. Tu je stari Krokus. Ko zna koliko je pomoću njega napravio fotografija. Još su upotrebljivi skoro zaboravljeni ruski fotoaparati.
- Prvo sam tri godine radio kao konobar u hotelu Beograd. Dugo vremena privlačio me fudbal u lokalnoj “Mačvi” ali najduži staž ostvario sam kao fotograf. To je moja ljubav od malena i uvek sam se trudio da mušterija bude zadovoljna, a za novac lako ćemo, kaže Žika. Interesovanja za fotografisanje nije da nije bilo. Od tog posla se moglo lepo živeti. Žiki, istina novac nije značio mnogo i često je korisnike svojih usluga upućivao na obližnji bife, radi izmirenja obaveza.
- Rado sam se odazivao na fotografsko beleženje mnogih važnih događaja, a posebno svadbi u Banovom Polju, Metkoviću, Uzveću i drugim selima, kaže Žika.
Brojni razvijeni negativi, najbolje svedoče o svemu tome.
Sa mnogo sigurnosti se može reći da je svojom kamerom zabeležio skoro zaboravljenu prošlost ovog kraja. To se posebno odnosi na deo bitisanja Fudbalskog kluba “Mačva” Bogatić.
Objektivu njegovog fotoaparata gotovo da ništa nije promaklo. Ti predmeti danas imaju muzejsku vrednost, a fotografije su kao Bogom dane za izložbu o prošlosti ovog kraja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa