13. april 2017.13. apr 2017.
IZMENE ODLUKA U OBLASTI KOMUNALNIH POSLOVA

FIKSNE KAZNE ZA SVE

Kazne sada fiksne, za fizička lica 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. Za fizička lica bile od 5.000 do 75.000 dinara, a na sudiji da proceni koliku će kaznu odrediti, navodi Nenad Ilić rukovodilac Odeljenja komunalne policije
Na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojene su izmene tri odluke iz oblasti komunalnih poslova. Radi se o Odluci o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, Odluci o taksi prevozu i Odluci o buci. Kod svih ovih odluka promenjeni su samo iznosi kazni. Odnosno, kazne koje su do sada bile u rasponu sada su fiksne.
Rukovodilac Odeljenja komunalne policije u Šapcu, Nenad Ilić, objašnjava da je Zakon o prekršajima promenjen prošle godine i definisano je da lokalne samouprave i autonomne pokrajine ne mogu više da podnose Prekršajnom sudu zahteve za vođenje prekršajnog postupka.
-Mi smo do sada, mimo ove tri odluke, po svim ostalim odlukama imali uveden prekršajni nalog. Samo ukoliko onaj ko dobije ovaj nalog ima neku primedbu na njega, može otići kod sudije za prekršaje sa tim nalogom i tražiti suđenje. Kada se radi o navedene tri odluke, tu su najveći prekršaji iz oblasti poslova kojima se bavimo. Zbog toga smo ostavili da kazne budu u rasponu. Za fizička lica su bile od 5.000 do 75.000 dinara, a na sudiji je da proceni koliku će kaznu odrediti, navodi Ilić.
Kazne su sada fiksne, za fizička lica 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. Nalozi po svim ostalim gradskim odlukama su fiksno 5.000 dinara. Svaki nalog koji se plati u roku od osam dana plaća se samo polovina iznosa. Nenad Ilić ističe da je sve ostalo isto.
Na Skupštini se stvorila velika polemika oko toga ko će i kako da meri buku iz ugostiteljskih objekata i koliko će to da košta ugostitelje. Ilić kaže da su te odluke na snazi od 2012. i 2014. godine.
-Ekološki inspektor nalaže vlasniku ugostiteljskog objekta da izvrši merenje buke, a on angažuje Zavod za javno zdravlje ili neku drugu ovlašćenu kuću i plaća merenje. Nalaz se dostavlja ekološkom inspektoru. Ni komunalni inspektor ni komunalna policija nemaju ovlašćenje ni uređaj da mere buku, kaže Ilić i dodaje da se ovo ne odnosi samo na ugostiteljske objekte, nego i na druge lokale koji prave buku i da su merili buku i u mesari jer je zvuk ventilatora smetao stanarima.
Kada je u pitanju radno vreme ugostiteljskih objekata, takođe sve ostaje isto. Oni koji su u stambeno-poslovnim objektima mogu da rade do 1 sat, petkom i subotom do 3, a tada može i muzika uživo, kao i kada su državni praznici i uoči njih. Ako su u poslovnim zgradama u kojima nema stanara mogu da rade do tri sata svaki dan i imaju muziku uživo.

Lajavi komšija
Komunalna policija često je suočena da, kada postupi po prijavi, oštećeni odbiju da svedoče. Nedavno su imali slučaj da se troje komšija žalilo na četvrtog od kog nisu mogli da spavaju. Pri tom, bili su vrlo neprijatni i besni zašto niko ne dolazi da zavede red. Kada su otišli na mesto događaja, čovek je prvo odbio da pokaže ličnu kartu, a zatim i, veoma alkoholisan, lajao na njih. Epilog svega je da su se komšije predomislile, a “pijani lajavac” će biti kažnjen samo sa 5.000 dinara jer je odbio da se legitimiše.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa