16. decembar 2010.16. dec 2010.
VELIKA SALA KULTURNOG CENTRA

S LjUBAVLjU MILENKU ZABLAĆANSKOM

Prošle srede, 8. decembra na dan kada je 1955. godine rođen Milenko Zablaćanski održano je veče u znak sećanja na našeg glumca, reditelja i dramskog pisca
Pred punom salom, uz prisustvo supruge Nene i sina Nikole, sestara Svetlane i Biljane i sestrića Ivana, rodbine i prijatelja, veče posvećeno životu i radu Milenka Zablaćanskog otvorio je ženski hor KUD-a „Abrašević“ pod dirigentskom palicom Dragana Pavića. Ono što je prisutne vratilo u vreme Milenkovog detinjstva je kratka predstava učenika drugog razreda OŠ „Nata Jeličić“ u pripremi njihove učiteljice Gordane Marković. Bilo je to podsećanje na bezbrižne dane ispunjene dečjom igrom i roditeljskom brigom. Bilo je to obećanje oca Dragoljuba majci Ivanki da će po završetku Milenkovog osmog razreda njih petoro iz Glušaca preći u njihovu kuću u Šabac.
Milenko je napisao jednom prilikom.
... Ipak ja mislim da je ljubav večita. Čak je jača i od smrti. I ako umre neko koga volim njegov duh ostaje večno prisutan. Stalno je pokraj tebe. Sija se u tvom oku...
Milenko je isijavao iz duša svih prisutnih i onih koji su to veče pričali o njemu: sestre Svetlana i Biljana, Branka i Steva Todorović Zablaćanski, Tihomir Šebetić, Slavica Petrović, Nera Janković, Đorđe Damnjanović, glumci i prijatelji Zoran Karajić, Aneta i Ivan Tomašević, Milenkov drug iz vojske i prijatelj porodice Miroslav Sihter, drug iz gimnazijske klupe Mikica Antonić, profesor i prijatelj Dobrilo Aranitović, prijatelj porodice Milenko Božić.
- Verujemo da je ovo jedan od načina kako se prkosi zaboravu. Pošaljimo poruku našem prijatelju da njegov život, iako naglo prekinut, nije bio uzaludan. Naprotiv, kroz svoje stvaralaštvo dokazao je i ostavio neizbrisiv trag tako da će trajati dok mi trajemo i dok pamtimo. Na ovakav način budimo ono što je bio on jer samo jedan deo njega spava. Ostalo je na nama. Učinimo večeras da san postane java, rekla je Branka Todorović otvorivši tako veče sećanja na Milenka Zablaćanskog.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa