13. april 2017.13. apr 2017.
ČIJA JE MOJA ŠUMA
TUĐA GREŠKA SKUPO KOŠTA

ČIJA JE MOJA ŠUMA

Radiša Popović iz Prova osuđen je da plati 600.000 dinara što je isekao tuđu šumu. Priznaje da je spornu šumu sekao, ali kaže, mislio je da je njegova. Geometar je parcelu obeležio sa sve četiri strane, a zapisnik potpisala kontrolorka iz Katastra.
-Šumu je moja majka nasledila od svog oca. Kako ni ona ni ja nismo bili sigurni gde se šuma tačno nalazi, 2004. godine sam izveo geometra. Sa njim je došla i kontrolorka iz Katastra. Obeležili su šumu kočićima i napravljen je zapisnik. Narednih godina sam u tri navrata sekao tu šumu za grejanje, objašnjava Popović.
Muke počinju 2012. godine, kada kod Radiše dolazi brat od tetke i saopštava mu da će ga tužiti jer je sekao njegovu šumu. Otišli su na lice mesta, i pokazalo se da se zaista radi o istoj šumi.
-On je u pravu. To je njegova šuma, ali gde je moja?! Posle sam izveo drugog geometra da mi pokaže gde je moja šuma. Ispostavilo se da je pogrešna cela parcela, kaže Radiša i tvrdi da je prvi geometar radio po nacrtima koje je dobio iz Katastra, a koji su još iz 1933. godine.
Objašnjava da je jedan geometar obeležio parcelu 17 metara široku i oko 180 dugačku, a drugi 27 široku i nešto manje od 100 metara dugačku. Prva parcela nije zahvatala samo šumu Radišinog brata od tetke, nego i jedan deo nečije druge. Za to vreme, Radišinu šumu sekao je neko četvrti. Popović navodi da njegov slučaj nije usamljen kada je opština Vladimirci u pitanju.
Iz Katastra u Vladimircima kažu da njihova odgovornost ne postoji.
-Obeležavanje šume na terenu je radilo privatno lice. Sa naše strane nije učinjen nijedan propust. Kada je slučaj preuzeo sud, sve je bilo na njima. S obzirom da nas nisu obuhvatili nijednom radnjom znači da naših propusta nema, kaže Dragan Petrović, šef Katastra u Vladimircima.
Na broj geometra koji je vršio prvo merenje niko se nije javljao, iako smo ga pozivali više puta.
Žalba Apelacionom sudu u Novom Sadu je odbijena. Rok za plaćanje 600.000 dinara kazne je prošao, a Popović nema toliki novac. Posle 35 godina, koliko je radio u Beogradu sada je na “Birou”. Od imovine, kaže, poseduje samo kuću i plac. Zdravlje mu je narušeno već duže vreme, a poslednji događaji odrazili su se i na zdravlje članova porodice.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa