13. april 2017.13. apr 2017.
VESNICI BOLjE BUDUĆNOSTI
U OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ ODRŽANO 39. DRŽAVNO TAKMIČENjE IZ FIZIKE ZA OSNOVCE

VESNICI BOLjE BUDUĆNOSTI

Posle nedeljne borbe u znanju proteklog ponedeljka u „Kristalnoj dvorani“ Hotela „Sloboda“ dodeljene nagrade najuspešnijima
Više od petsto učenika i dvesta pedeset nastavnika iz sedamdeset osam mesta u Srbiji od subote do ponedeljka ugostio je grad Šabac. Povod učešće na 39. Državnom takmičenju iz fizike za učenike osnovnih škola održanom prošle nedelje, 9. aprila, u OŠ „Nikolaj Velimirović“ u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Društvo fizičara Srbije, a pod pokroviteljstvom grada Šapca.
- Bilo je izuzetno naporno, ali od toga je veće zadovoljstvo bilo ugostiti ovoliko mladih željnih znanja, takmičenja. Svi su zadovoljni. Iako već imamo znatnog iskustva u organizaciji zbog velikog broja učesnika u pomoć su nam pritekle kolege iz OŠ „Laza K. Lazarević“, Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Ekonomske škole koja nam je obezbedila dodatni prostor, KUD „Abrašević“. Na tome im svima hvala – rekla je direktorka škole domaćina Vesna Živanović.
Dosledni uspesima „Nikolajevci“ su sa razlogom izabrani za domaćina Državnog takmičenja što je potvrdio i dr Mirko Nagl, predsednik Podružnice Društva fizičara Srbije Mačvanskog okruga.
- Ostali smo na nivou prethodnih godina i pomerili smo još jednom granice. Deca Šapca osvojila su onoliko nagrada koliko sva ostala deca iz Srbije. Hoćete li veći rezultat da imamo!? Ono što će za nas najteže biti je da održimo takav rezultat. Trudićemo se da uspemo u tome. Ovoga puta ostali smo dosledni tradiciji da budemo prvi skoro u svemu pa smo tako deci pored diploma podelili i medalje. Znate, diplome zaturite, a medalje uvek gledate. Iskreno rečeno prezadovoljan sam ovim prvim događajem u Šapcu – poručio je dr Mirko Nagl.
Šabački osnovci i ovoga puta pokazali su svoje znanje. Od dvadeset tri osvojene nagrade sedamnaest je pripalo OŠ „Nikolaj Velimirović“, po dve OŠ „Jevrem Obrenović“ i OŠ „Vuk Karadžić“, a po jedna OŠ „Majur“ i OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ Prnjavor.
- Bilo je lepo i veoma interesantno. Mislim da je svako takmičenje nova avantura i novo iskustvo. Što više radim sve je lakše. Uz rad sve može da se postigne. Još kao mali bio sam veoma radoznao. Stalno sam nešto zapitkivao mamu, a ona iznervirana, rekla mi je: „Ajde, uči nešto, prirodne nauke ako već hoćeš da znaš“. Tako sam se opredelio između ostalog i za fiziku. Postala mi je zanimljiva zato što mnogo toga objašnjava, šta može sve da se vidi uopšte, kako se sve dešava – objasnio je svoje opredeljenje za prirodne nauke Dušan Beguš, učenik OŠ „Nikolaj Velimirović“, koji je u kategoriji učenika sedmog razreda osvojio prvo mesto sa maksimalnih sto bodova.
Koliko je istrajan u onome što voli sebe u budućnosti vidi na poslu koji će moći da zadovolji njegovu znatiželju po pitanju fizike, biologije, hemije, matematike, programiranja.
- Bilo bi dobro kad bi moglo da se iskombinuje kada su u pitanju prirodne nauke. Npr. genetika ili nešto slično, ali sa primenom fizike – dodaje ovaj veoma talentovani osnovac.
Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je da jedna ovakva manifestacija može da bude samo na ponos grada.
- Mladi iz cele Srbije došli su u naš grad da se takmiče u fizici. Meni je drago da su dali posebnu notu, energiju našem gradu. Takođe mi je drago da smo zahvaljujući našim učenicima i dobili jedno ovakvo takmičenje. Podsetiću vas da su sa raznih takmičenja donosili najsjajnija odličja. Dosta naših najmlađih sugrađana osvojilo je najviše nagrade i na ovom takmičenju. Mi smo beskrajno ponosni na njih. Ponosni smo na sve ove mlade ljude koji su izabrali znanje, izabrali nauku. Znanje je jedno trajno dobro koje će nas voditi u budućnost. Samo na taj način mi se možemo nadati nekoj boljoj budućnosti, a oni su sigurno vesnici te bolje budućnosti – poručio je Pajić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa