13. april 2017.13. apr 2017.
Čast i obaveza
ŠABAČKO POZORIŠTE POTPISALO SPORAZUM O SARADNjI SA KOLEGAMA IZ RUSIJE

Čast i obaveza

Tokom 2018. godine šabačka publika imaće priliku da pogleda neku od predstava Moskovskog dramskog teatra na Perovskoj. Isto tako ansambl Šabačkog pozorišta gostovaće sa predstavom „Perikle“ u Moskvi. Sve to će se realizovati zahvaljujući sporazumu o saradnji koji su prošlog četvrtka u Šabačkom pozorištu potpisali direktori Zoran Karajić i Andrej Maratovič Pančenkov.
- Veoma sam zadovoljan jer saradnja sa velikom Rusijom, koja ima izuzetne teatarske tradicije, možda i najbolje na svetu, za nas je čast i velika obaveza. Na neki način i veliko priznanje za naš dosadašnji rad. Mi ćemo sarađivati sa Pozorištem na Perovskaj iz Moskve najpre razmenom predstava. Verovatno ćemo razmenjivati i umetnike, reditelje, scenografe, kostimografe, glumce. Možda napravimo i neki zajednički projekat. Radujem se, ne zbog toga što ćemo ići u Moskvu da igramo, nego zbog toga što smo postali pozorište koje ima ozbiljno uvažavanje ne samo u zemlji nego i u inostranstvu. Oni su nas odabrali kao što su nas odabrali Litvanci, Bugari, Makedonci, Bosanci. Traženi smo i to je dobro. To samo vodi daljem napretku i razvoju našega pozorišta. Ne može da odmogne nikako – izjavio je direktor Zoran Karajić po potpisivanju sporazuma.
Potpisanici sporazuma nadaju se da će se ovaj svojevrsni pozorišni most od Šapca do Moskve još više učvrstiti tokom narednih godina.
- Veoma smo radosni što smo potpisali sa Šabačkim pozorištem protokol. Prvi put smo u Šapcu i drago mi je što se to desilo u vreme Festivala. Moram priznati da sam se prosto iznenadio kada sam odgledao predstavu „Ivanov“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Nadam se da će se naša saradnja produžiti i da će pozorište iz Šapca biti kod nas na Festivalu „Slovenski venac“ i na Gastrolju. Možda uradimo i zajedničku postavku, vaši i naši glumci, u jednoj sceni, jednom spektaklu. Mislim da vaši reditelji mogu postaviti na našoj sceni srpsku klasiku. To nas veoma interesuje zato što smo se mi uvek uvažavali. Postaraćemo se da se sve to ostvari – rekao je Andrej Maratovič Pančenkov, direktor Moskovskog dramskog teatra na Perovskoj.

O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa