13. april 2017.13. apr 2017.
LjUBAV TKANA MUZIKOM
DEČJI HOR „LIRA“ OŠ „MIĆA STANOJLOVIĆ“ U KOCELjEVI POD SIGURNOM DIRIGENTSKOM RUKOM PROF. IVANA MARKOVIĆA

LjUBAV TKANA MUZIKOM

Posle održanih koncerata u Šapcu, Valjevu i Koceljevi do kraja školske godine u planu su i koncerti u Novom Sadu i Beogradu
Za manje sredine najvažniju ulogu imaju entuzijasti. Ako oni rade u školama onda je to dodatni uspeh, jer decu, od prvih školskih dana uče pravim vrednostima. To pokazuje i primer Dečjeg hora „Lira“ OŠ „Mića Stanojlović“ u Koceljevi. Pod rukovodstvom profesora muzičke kulture, Ivana Markovića, sa raznovrsnim muzičkim repertoarom, kroz svoje petogodišnje postojanje, održali su niz solističkih koncerata. Hor je imao velikog udela u učešću ali i organizaciji koncerata koji su, često, imali humanitarni značaj ali je, u velikoj meri, doprineo afirmaciji osnovne škole u kojoj prof. Marković izvodi nastavu.
- Početkom školske, 2016/2017. godine, u rad hora uključeni su i učenici mlađih razreda, trećeg i četvrtog, tako da ovaj vokalni sastav danas čini šezdeset učenika. Povećanje broja učenika u horu, iziskuje veliki dodatni rad, red i disciplinu, kako bi se uspešno savladala vokalna tehnika ali i koncertni program. Trenutno repertoar sadrži ukupno dvadeset kompozicija, koje predstavljaju svojevrsni žanrovski miks. Na repertoaru su kompozicije iz domena umetničke muzike, etno zvuka, muzičke teme iz animiranih i umetničkih filmova, popularne melodije domaćih i stranih pop-grupa, dečja muzika na nekoliko svetskih jezika – rekao je prof. Marković.
Tokom ove školske godine Hor je održao tri zapažena koncerta. Krajem decembra prošle godine, tačnije 23. nastupili su u amfiteatru Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Šapcu. Ove godine, 3. marta, priliku da ih čuje imala je i valjevska publika u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu. Sedam dana kasnije priredili su veliki humanitarni koncert „Pevamo za Nevenu“ u Domu kulture u Koceljevi.
- Izrazio bih veliko zadovoljstvo zbog sve većeg, pozitivnog odjeka, kod publike i u javnosti, nakon održanih koncerata, ali mi se tek nalazimo na polovini naše koncertne sezone. Do kraja školske godine, u planu su koncerti u Novom Sadu i Beogradu, a nadam se i dalje. Srećan sam što postoji veliki broj ljudi koji poštuje zalaganje i rad na polju muzičkog obrazovanja dece i zahvalan sam im na velikoj podršci, prvenstveno direktoru škole, Pavlu Aleksiću, koji je omogućio da hor, bez problema otputuje van Koceljeve i uspešno prezentuje školu.
Repertoar je osvežen kolažom novih kompozicija „Mamma mia“ grupe „Abba“, čuvenom numerom iz francuskog filma „Le chorist“ „Vua sur ton chemin“, „Muzika na struju“ grupe „Bajaga i instruktori“, poznatom akademskom uvertirom Johanesa Bramsa „Gaudeamus“, kao i mnogim drugim kompozicijama u čijoj interpretaciji je imala prilike da uživa publika na koncertima.
- Jako sam zadovoljan vokalnim razvojem članova hora ali, moram priznati, da bih došao do rezultata, ni malo nisam štedeo sebe, te sam nakon redovne nastave, ostajao koliko je bilo potrebno da bi se program lepo uvežbao. Naravno, Dečji hor „Lira“ svrstava se u amaterske horove ali pristupom prema horu, koji deca pokazuju, na sceni izgledaju kao profesionalci. Svakako je moja sreća da sam, kroz školovanje imao sjajnog profesora horskog dirigovanja, nadaleko čuvenog, Branka Đurkovića, čije mi znanje i veliko iskustvo umnogome pomaže da unapredim vođenje hora. U sadašnjem dirigentskom svetu, uzor mi je dirigent čuvenog hora „Viva Vodž“, Jasmina Lorin, tako da u svom radu pokušavam da ostvarim sintezu starih majstora horskog dirigovanja sa savremenim. Mi smo izabrali naš put revijalnih nastupa, sa veoma interesantim repertoarom za sve generacije i radićemo još više na reprezentovanju vokalnih talenata OŠ „Mića Stanojlović“ i opštine Koceljeva – poručio je prof. Marković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa