13. april 2017.13. apr 2017.
Promocija lepe reči
UDRUŽENjE PISACA “JANKO VESELINOVIĆ” BOGATIĆ

Promocija lepe reči

Ideja Udruženja književnika Srbije o ustoličenju književne nagrade za istorijski roman s imenom “Janko Veselinović”, poslužila je kao osnova za formiranje istoimenog Udruženja pisaca. To je kažu u Udruženju i svojevrsna zahvalnost ovom znamenitom Mačvaninu koji je i osnovao Udruženje književnika Srbije, a svojim grandioznim delom proneo slavu velike srpske ravnice. Osnovni cilj je promocija lepe reči i ukupne mačvanske kulture o čemu je ostavio veliki trag upravo Janko, danas pomalo zaboravljen i skrajnut.
- Član Udruženja može biti svako ko voli da piše i čita. U početku nas je bilo 11, a sada preko 20. Očekujem i veće učlanjenje koje nameravamo da sprovedemo u narednom periodu. Cilj je stalno uvećanje članstva, a obradovala bi nas saradnja i pomoć privrednika, kaže Milana Davidović, predsednica Udruženja.
Ona posebno naglašava ostvarenu saradnju sa Kulturnim centrom iz Mionice, gde je učestvovala u njihovom pesničkom kabareu i ujedno pored druženja stvaralaca lepe reči “otvorila vrata” povezivanju domaćeg Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” sa tamošnjim.
- Ostvarili smo saradnju sa “Udruženjem balkanskih umetnika” iz Subotice, društvom “Skadarlijska boemija” i scenom “Crnjanski” iz Beograda, a uskoro, nadam se bibliotekom “Milutin Bojić”, gde bismo mogli kroz stvaralaštva naših pisaca, pesnika, aforističara... ustvari promovisati Bogatić, kaže Milana ne želeći da zapostavi dalji rad na očuvanju Jankovih korena, njegovog vajata u Crnoj Bari, organizovanju ekskurzija sa Turističkom organizacijom Bogatića uz posete Jankovom grobu u Glogovcu, njegovom vajatu i posebno afirmaciji njegovih književnih dela od kojih je sigurno najznačajniji roman “Hajduk Stanko”, najčitaniji u ovom kraju koji zaslužuje vraćanje u obaveznu školsku lektiru.
Ona kritikuje dugogodišnje zanemarivanje Jankovog dela i želju za njegovom afirmacijom u široj javnosti.
Uz veliku zahvalnost svima koji su na neki način pomogli Udruženje u njegovom početnom razvoju, gde ubraja i “Glas Podrinja”, naša sagovornica ističe i organizovanje pesničke večeri “Stop nasilju nad ženama”, gde su dali nedvosmislenu podršku gradovima u zemlji i svetu gde su slične manifestacije održane.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa