20. april 2017.20. apr 2017.
SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

POČELA SEZONA ODBRANE OD GRADA

Redovna, 19. sednica Okružnog štaba za vanredne situacije održana je u četvrtak. Na dnevnom redu bilo je šest tačaka.
Usvojen je Izveštaj o radu za 2016. godinu, i Plan rada za 2017. Rečeno je da prošle godine, a ni u prvom kvartalu ove nije bilo vanrednih događaja. Štab je bio u pripravnosti tokom ledenih dana kada je bila uvedena redovna odbrana od leda, ali nije bilo potrebe da se reaguje.
Kao druga tačka dnevnog reda usvojen je Izveštaj o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada za 2017. godinu. Prošle godine sistem odbrane od grada izmešten je iz Sektora za vanredne situacije i prebačen u nadzor Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Na nivou Mačvanskog upravnog okruga protivgradnu zaštitu pokriva Radarski centar Valjevo. Sezona odbrane od grada počinje 15. aprila i završava se 15. oktobra. Na sastaku je rečeno da su sve jedinice protivgradnog sistema Mačvanskog upravnog okruga izvršile pripremu za sezonu tako što su nabavile rakete ili su odvojile sredstva za njih.
-Odbrana od grada je u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Lokalne samouprave participiraju u okviru svojih materijalnih mogućnosti u nabavci protivgradnih raketa na 107 mesta na teritoriji našeg okruga. Neke već imaju zalihe, a neke su u postupku nabavke, naveo je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović.
Na sedici su usvojene preventivne i operativne mere zaštite od šumskih i požara na otvorenom i kontrola zabrane spaljivanja strnih useva, smeća i biljnih ostataka.
Pored toga usvojen je Izveštaj o stanju i oceni spremnosti subjekata za odbranu od poplava na vodama I i II reda, kao i Izveštaj o pružanju stručne pomoći i izradi Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Kao poslednja tačka dnevnog reda usvojena je Analiza dostignutog stepena organizovanosti i osposobljenosti jedinica lokalne samouprave za zaštitu i spasavanje u vezi inspekcijskog nadzora prema Uredbi o obaveznim sredstvima i opremi za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji Okruga.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa