20. april 2017.20. apr 2017.
ŠKOLA RODITELjSTVA
PRIPREMA ZA BUDUĆE MAJKE U DOMU ZDRAVLjA „Dr DRAGA LjOČIĆ“

ŠKOLA RODITELjSTVA

Škola roditeljstva u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“, u okviru Službe polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju, počela je sa radom 2008. godine. Edukativni program održava se sredom od 13 do 14 časova, a psihofizička priprema trudnica za porođaj ponedeljkom i četvrtkom od 11 do 13 časova.
Roditeljstvo je jedna od najradosnijih, ali i najodgovornijih odluka u životu. Bez obzira koliko dobro i detaljno da se pripreme za ovaj zadatak, buduće majke nisu u potpunosti svesne da dolazak bebe umnogome menja način života.
- Naša želja je da trudnicama ponudimo mesto gde će se osećati sigurno i prijatno, gde će upoznati ljude koji im mogu pomoći znanjem i savetima. Nudimo edukativne pripreme o toku porođaja i pravilnoj ishrani, o zdravom načinu života, o nezi i rekreaciji. Takođe, pripremamo buduće majke za porođaj i dolazak bebe. Polaznike upoznajemo i sa danima posle porođaja, babinama, sa ulogom roditelja, ishranom porodilje, sa negom i ishranom novorođenčeta, tehnikama dojenja, prevencijom mastitisa, negom pupčanog patrljka i širokim povojem, kaže Danijela Marković, glavna patronažna sestra.
Program obuhvata pet predavanja sa radionicama. Sredom se organizuju predavanja na teme kao što su: fiziologija trudnoće, porođaj, prvi dan kod kuće, osnovi psihofizičke pripreme za porođaj, značaj oralnog zdravlja, dojenje, nega, rast i razvoj novorođenčeta. Predavači su pedijatri, ginekolozi, psiholozi, stomatolozi i patronažne sestre.
- Radioice podrazumevaju demonstracije kupanja novorođenčadi i negu. Želja nam je da se što više trudnica uključi u našu školu da bi se edukovale i bolje pripremile za najveću i najznačajniju ulogu u životu – roditeljstvo. Ne možemo se pohvaliti prisustvom očeva i njihovom zainteresovanošću, ali ni trudnice ne dolaze u očekivanom broju. Obično se oslanjaju na literaturu, internet, na pomoć majki i baka, ili iskustvo prijateljica. Ovim putem ih pozivamo da se uključe u našu školu. Svaka trudnoća i porođaj predstavljaju individualno, neponovljivo i neuporedivo iskustvo, a svaka beba je ličnost za sebe. Naše polaznice mogu da nauče kako da prepoznaju promene u trudnoći i posle porođaja, kao i potrebe bebe, kako bi adekvatno mogle da pomognu sebi i njoj, dodaje Danijela.
Patronažne sestre su maksimalno posvećene svojim polaznicama. U okviru Škole roditeljstva psihofizička priprema za porođaj rade, uz saglasnost ginekologa, sa trudnicama od 28 nedelje.
- U Školu roditeljstva dolazim od sedmog meseca. Mnogo mi znači, s obzirom da sam prvorotka. Imala sam samo opšte informacije, a ovde sam se upoznala sa detaljima koji su jako bitni za prve korake u roditeljstvu. Prijatno sam iznenađena ovim aktivnostima Doma zdravlja, lekari i patronažne sestre su divni. Ovo je fantastično iskustvo. Apelujem na sve trudne sugrađanke da se uključe u ovu školu, jer se ovde, osim što stičemo neophodna znanja, družimo i podržavamo jedne druge, kaže Tamara Pejić, koja je uzbuđena, ali i spremna za dečaka Dimitrija.
Buduće majke mogu se da se prijave u Školu roditeljstva pozivom na broj telefona 015 363659, ili mejlom trudnocaŽdzsabac.org.rs
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa