20. april 2017.20. apr 2017.
ALERGIJA I CELIJAČNA BOLEST
U DOMU ZDRAVLjA ODRŽANO PREDAVANjE O INTOLERANCIJI GLUTENA

ALERGIJA I CELIJAČNA BOLEST

U Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić”, profesor dr Nedeljko Radulović održao je predavanje na temu Intolerancija glutena, alergija, celijačna bolest i necelijačna senzitivnost. Tom prilikom, uručena je nagrada istaknutom pedijatru dr Mirjani Terzić Janković, povodom odlaska u penziju.
- Zadovoljna sam zato što sam radila ono što volim i kada bih ponovo birala, izabrala bih isto. Interesovanje za struku neće prestati odlaskom u penziju, istakla je dr Terzić Janković.
Poslednjih godina sve češće se govori o štetnosti glutena. U pitanju je protein koji se nalazi u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u jelovnicima. Ova proteinska komponenta obezbeđuje dodatnu “lepljivost“ i elastičnost kod brojnih proizvoda od brašna, pa je gotovo nezaobilazana u današnjoj pekarskoj industriji. U skrivene izvore glutena spadaju i medikamenti, karmini za usne, te sredstva za održavanje higijene usne duplje. Svi ti proizvodi samo dodatno pojačavaju šanse da dođe do pojave alergija na gluten. Danas znamo da se on nalazi u preko sedamdeset odsto namirnica industrijskog porekla, jer se pre svega koristi kao emulgator i stabilizator u proizvodima. Gotovo svaki prerađeni proizvod u sebi sadrži gluten, sem kad je na samoj etiketi naglašeno da je namirnica „gluten free“. Tada je potpuno bezbedna i za obolele od celijakije.
- Celijačna bolest je trajni, doživotni oblik nepodnošenja glutena, odnosno glijadina i srodnih belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži, ječma i ovsa. Poremećaj je naslednog karaktera, javlja se kod genetski predisponiranih osoba koje u sklopu ishrane koriste proizvode od ovih žitarica. Celijačna bolest se kod pripadnika bele rase sreće kod jednog od 300 stanovnika, dok je veoma retka kod obojene populacije, istakao je dr Nedeljković.
Simptomi celijakije munjevito se razvijaju i veoma su opasni – koprivnjača, angioedem, atopijski dermatitis, astma, digestivne smetnje i anafilaksija.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa