20. april 2017.20. apr 2017.
RASA NEDELjE – DOGO ARGENTINO

Šabački potomci latinskih lepotana

Dogo argentino je relativno mlada rasa psa, zvanično prihvaćena tek pre 70-ih godina prošlog veka. Prevashodno je stvorena da odbrani useve i stoku argentinskih poljoprivrednika od krupne divljači.
Danas kod nas nisu tako retki. Pre 15-ak godina u dvorište Panovića stigli su odrasli mužjak i ženka iz najpoznatijih argentinskih odgajivačnica. Ovo su bili prvi psi koji su u Šabac stigli direktno iz svoje postojbine. Njih dvoje su postali osnov odgajivačnice koju Panovići sada imaju i u kojoj se i danas gaje njihovi potomci.
- Devedesetih godina sam prvi put video pse rase dogo argentino uživo i bila je to ljubav na prvi pogled. Rekao sam sebi da ću ih imati kad-tad. To je pas koji pleni svojim izgledom i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Atletska građa, bela boja, srčanost i pozornost, neizmerna odanost su samo neke od karakteristika koje su uticale da dogo bude moj prijatelj do kraja života. Kroz upoznavanje rase stupio sam u kontakt sa velikim ljubiteljem i poznavaocem rase, sada mojim prijateljem Jadrankom Terzićem i tako je sve počelo, priča Marko Panović.
Marko navodi da je idealan dogo argentino socijalizovan, ljubimac i čuvar porodice i domaćinstva, uspešan na izložbama, poseduje lovački instinkt i nagon, i sve to prenosi na svoje potomstvo. Takav je i „prva zvezda“ njihove odgajivačnice Paraiso del Predador, od milošte Rajko. Sin prvaka sveta uvek se na specijalizovanim izložbama plasirao među prva četiri.
Naš sagovornik ističe da ova rasa nije za svakog.
- Pas velikih gabarita, pun energije, zaštitnički nastrojen sa lovačkim nagonom, zahteva svesnog vlasnika koji će znati da ga usmeri i pravilno odgoji, kao i da mu pruži sve ono što mu je potrebno, i što zaslužuje. Preporučio bi ih ljudima koji su aktivni, imaju razumevanja i dovoljno vremena da im posvete. Potrebno je, pre svega, da se dobro informišu kod iskusnih odgajivača o rasi i zaključe da li je to pas koji odgovara njihovim sklonostima i potrebama. Naša deca odrastaju uz dogose a oni su jako pažljivi prema njima, nesebični i puni ljubavi, kaže Marko.
Iako je ovog psa moguće držati u stanu, jer nema neprijatne mirise kratkodlak je i malo se linja, Marko ipak ističe da je ovaj pas najsrećniji kada je na otvorenom i ima svoje dvorište po kom može da trči.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa