20. april 2017.20. apr 2017.
PATULjASTI ZEC KAO KUĆNI LjUBIMAC

Veseli uništitelj pokućstva

Patuljasti zečevi su vrlo simpatični glodari i lako privuku pažnju i interesovanje za njih. Međutim, ako se odlučite da vam to bude novi ljubimac prvo se dobro informišite o njima.
Iako im nisu potrebni posebni uslovi za držanje vrlo lako se može desiti da pojedu sve što im se nađe na putu. Posebno treba voditi računa o kablovima, često stradaju tepisi, a ni obuća im nije mrska. Zbog toga je potrebno dosta strpljenja i vremena ako želite da vam vam ova krznena loptica postane novi član porodice.
-Patuljasti zečevi su jako male građe i sitnih ušiju. Rastu do dva kilograma, a životni vek im je u proseku oko 10 godina. Mogu da budu pušteni po kući ili da budu u kavezu, ili nečemu drugom improvizovanom, ali je neophodno da jedan deo dana mogu slobodno da se kreću, objašnjava Tamara Radović, vlasnica pet-šopa.
Veoma su čisti, sami vode računa o higijeni svoje dlake i kupanje se ne preporučuje. Prostirku im treba menjati redovno, da uvek bude suva, i nije dobro da, ukoliko su u kavezu, dno bude žičano.
-Veoma su živahni i pametni. Uz malo truda mogu se čak i dresirati. Ishrana treba da im bude što raznovrsnija i u umerenim količinama, da se zec ne bi mnogo ugojio. Najviše vole seno, a uz to jedu i zrnevlje, različito voće i povrće. Obavezno je da uvek imaju i svežu vodu, navodi naša sagovornica.
Postoji više vrsta patuljastih zečeva i mnogo kombinacija boja. Zabluda je da ih treba nositi za uši. Iako su druželjubivi, nisu uvek raspoloženi za maženje. Dobro je da uvek imaju nešto dostupno za grickanje.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa