27. april 2017.27. apr 2017.
Tragovima fantoma
VELIKIM PROTESTOM U BEOGRADU OBELEŽENA GODIŠNjICA OD RUŠENjA U SAVAMALI

Tragovima fantoma

U beogradskoj četvrti Savamala u utorak je organizovan protest pod nazivom „Tragovima fantoma“ čime je obeležena godišnjica od rušenja objekta u Hercegovačkoj ulici
U noći između 24. i 25. aprila, posleizbornoj noći 2016. godine, nepoznati izvršioci sa fantomkama na licima i teškom mehanizacijom srušili su 12 objekata u ulici koja se nalazi u Savamali u neposrednoj blizini započetog projekta „Beograd na vodi“. Tokom te noći pripadnici policije, kojima je upućen poziv za pomoć nisu reagovali, a Komunalna policija se proglasila nenadležnom.
Premijer Srbije je prošle godine u nekoliko navrata rekao da će ovaj slučaj biti rešen u skladu sa Zakonom, čak je rekao da su za to odgovorni ljudi iz vrha beogradskih vlasti, a počinioce tog čina nazvao je kompletnim idiotima.
Od tada, pa sve do danas, ništa nije urađeno da bi se utvrdilo koje i pod čijim naređenjem razrušio objekte u Hercegovačkoj ulici. Tužilaštvo, koje po slovu Zakona nema istražnu jedinicu, nije dobilo nikakvu informaciju od policije koja je odavno trebalo da sprovede istragu i da dostavi ovom organu rezultate. Prema poslednjim informacijama, slučaj „Savamala“ nalazi se u predistražnoj radnji.
Nekoliko hiljada građana, u organizaciji „Ne davimo Beograd“ protestovalo je na godišnjicu rušenja beogradskim ulicama i tražilo odgovorne za ovaj slučaj i smenu aktuelne vlasti. Skupu su se, sem studenata i „Protesta protiv diktature“, pridružili i Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije. Podršku su dali i sindikat Sloga i Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava. Došli su i pokreti iz drugih gradova Srbije, Podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva, kao i drugi.
Demonstranti su prošetali ulicom Gavrila Principa i Nemanjinom gde su toalet papirom zasuli zgradu Vlade Srbije.
Protest, koji je protekao bez ijednog incidenta i vidljivog prisustva policije, završio se na platou između Skupštine Srbije i Starog dvora gde je inače radno mesto gradonačelnika Beograda Siniše Malog.
„Ne davimo Beograd“ pozvao je građane da se narednih dana pridruže „Protestu protiv diktature“ koji se svakodnevno organizuju širom Srbije.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa