27. april 2017.27. apr 2017.
Duga tradicija i dobra reputacija
Povodom 64. godišnjice Robno transportnog centra Šabac

Duga tradicija i dobra reputacija

Ovih dana proslavljen 64. rođendan. Trenutno u ovoj Slobodnoj zoni rade 4 firme, sa tendencijom da se pojave još dve sa kojima su potpisani predugovori
Firma „Robno transportni centar a.d. Šabac” osnovana 13. aprila 1953. godine, odnosno, ovih dana je obeležila 64 godine postojanja. Kompanija osim duge tradicije ima i izuzetnu reputaciju. O počecima poslovanja i nastanku firme za “Glas Podrinja” govori generalni direktor, dipl. inž. Dragan Ninković.
- Te rane 1953. godine nakon održavanja osnivačke Skupštine osnovano je “Jedinstvo” čije je sedište bilo u Mačvanskoj ulici 84. Grad je dodelio lokaciju za širenje firme, kako bi izašla iz centra radi osnivanja industrijskih zona. Godine 1984. započela je gradnja prve hale na Beogradskom putu bb. Naziv firme se ubrzo promenio u “UTRO Jedinstvo”. Nakon toga, imena su često menjana i prilagođavana privredniim kretanjima i zakonima koji su vladali u Jugoslaviji – seća se Dragan.
Posle određenog vremena izgrađene su dve hale, industrijski kolosek, a firma je zbog planirane Luke na staroj šljunkari dobila naziv “Luka i skladište”. Vizija je bila spajanje vodenog, železničog i kopnenog saobraćaja. Izgradnju luke prekinule su 1994. godine inflacije iako je firma imala zatvorenu finansijsku konstrukciju za realizaciju ovog projekta. Prilagođavanjem privrednim kretanjima u okolini usledio je ponovo nov naziv “Mešovito preduzeće slobodna i carinska zona Šabac, a.d. Šabac”.
- U to vreme smo bili prvi u Srbiji, a drugi u Jugoslaviji posle Bara. Imali smo status slobodne zone. Tada je naziv bio “Slobodna i carinska zona” i to je bilo za ovo okruženje nešto novo. Možemo da se pohvalimo time da su Beograd, Novi Sad i Pirot od nas učili dolazeći da gledaju šta i kako radimo. Posle izvesnog vremena, izgubili smo status slobodne zone jer je svake godine slobodna zona morala Ministarstvu finansija da šalje finansijski izveštaj i da opravda svoje postojanje. Trebalo je da imamo preko 50 odsto izvoza u okviru slobodne zone firme koje rade, uvoz stranih repromaterijala, određen procenat domaćih repromaterijala itd. Slobodna zona Šabac u to vreme to nije ispunila jer je došlo do promene vlasti. Jedini gradovi u kojima je slobodna zona ostala su Beograd i Pirot. Nakon toga ugašena je i slobodna zona Beograd i Novi Sad, te je ostao samo Pirot ali se ubrzo pojavio Zrenjanin – navodi Dragan.
Firma iako je imala uslove, nije mogla više da osnuje slobodnu zonu. Gradska uprava je videla šansu za razvoj ove istočne industrijske zone te ih je dokapitalizovala, postala većinski vlasnik, ali pošto su bili zainteresovani za osnivanje slobodne zone pod tadašnjim uslovima lokalna samouprava je mogla da osnuje preduzeće za upravljanje slobodnim zonama. Oni su to uradili, a firma je dobila naziv “Robno transportni centar Šabac a.d. Šabac” koji i dan-danas nosi.
- Grad Šabac je vlasnik 59 odsto akcija. Ušli smo u ugovornu obavezu sa slobodnom zonom Šabac, iznajmili smo im prostor koji ispunjava te uslove, tražili su od Ministarstva finansija mišljenje i dobili su pozitivan odgovor. Tako su postali u ugovornoj obavezi sa nama. Trenutno u ovoj slobodnoj zoni rade 4 firme, sa tendencijom da se pojave još dve sa kojima su potpisani predugovori. Zahvaljujući Lokalnoj samoupravi koja je videla neki svoj interes, dobili smo 4 investitora sa tendencijom još dva - naveo je Dragan.
Firma poseduje 56 hektara zemljišta, industrijski kolosek kroz “Zorku”, industrijski kolosek kroz industrijske pogone i saobraćajnice, kao i prostor na kom bi mogla da se izgradi hala. Bilo je interesanata za luku, ali s obzirom na to da je veliko ulaganje, realizacija toga nije sprovedena. Sto metara operativne obale bazena iznosi preko 10 miliona evra što znači da bi morala da se uradi dobra finansijska studija kako bi se ulaganje opravdalo.
Direktor firme ističe da su za sada na “stabilnim nogama”, posebno poslednje dve godine od kako je Grad Šabac imenovao novo rukovodstvo i novi nadzorni odbor.
- Prošle godine smo uložili jako velika sredstva i priključeni smo na gradsku vodu i kanalizaciju. Halu od 7.000 kvadrata smo pokrili, obnovili smo vozni park i povećali plate. Svakog meseca imamo Nadzorni odbor, te se rade finansijski izveštaji za prethodni mesec kako bi se videlo da li smo u plusu ili u minusu. Primamo redovno platu a počeli smo da investiramo. Nažalost, morali smo da prodamo jednu halu investitorima i od tog novca smo isplatili tehnološki višak tako da nas je ostalo 42 zaposlena, ali je to na neki način i dobar potez jer smo otplatili stare dugove i dobili nove poslove u “Tentu”, evo već drugu godinu za redom - ističe Dragan i navodi da su ponosni na obnavljanje saradnje sa starim korisnicima i komitentima koji su zbog loših uslova napustili firmu, te je trenutna zaposlenost oko 60-70 odsto kapaciteta što je zadovoljavajuća cifra.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa