27. april 2017.27. apr 2017.
SADAŠNjE CENE GORIVA U ODNOSU NA JANUAR U PROSEKU ZA PET DINARA VIŠE

MEĐU NAJSKUPLjIM U REGIONU

Poslednjih nekoliko dana na domaćem naftnom tržištu gorivo je skuplje za nekoliko dinara nego pre nekoliko nedelja, a do rasta cene došlo je zbog kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu.
Tako je krajem prošlog meseca litar bezolovnog benzina koštao oko 145 dinara, evro-dizela oko 150 dinara, dok je sada bezolovni benzin oko 147 dinara, a evro-dizel oko 155 dinara. Sadašnje cene su, u odnosu na one koje su važile u januaru, više za oko pet dinara, jer je tada bezolovni benzin koštao oko 143, a evro-dizel oko 149 dinara.
Kako će se kretati cena goriva teško je reći jer to zavisi od cena sirove nafte, ali je izvesno da se promene na svetskom tržištu nafte odražavaju na sva lokalna tržišta, a to potvrđuje i ono što se dešava na tržištima u regionu. Naime, slično kao i na tržištu Srbije cene goriva menjale su se i u regionu, ali se nije značajno izmenila slika od ranije jer je i dalje je cena evro-dizela u našoj zemlji među najvišima u okruženju, dok se cena bezolovnog benzina drži oko sredine.
Tako je za litar evro-dizela u Srbiji potrebno oko 1,24 evra, a skuplje ga plaćaju oni koji ga toče u Albaniji, gde za litar ovog goriva treba oko 1,25 evra i u Grčkoj, gde je evro-dizel najskuplji u regionu i košta oko 1,35 evra. Najpovoljnija cena evro-dizela je u Makedoniji pošto za litar treba oko 0,85 evra, a potom u Bosni i Hercegovini, gde za litar treba 0,90 evra. U Bugarskoj ova vrsta goriva košta oko 1,05 evra, a u Rumuniji 1,07 evra. Vozači u Crnoj Gori evro-dizel plaćaju oko 1,14 evra, u Mađarskoj 1,15 evra, a potom u Sloveniji, gde litar ovog goriva košta oko 1,17 evra, dok u Hrvatskoj vozači za litar evro-dizela plaćaju 1,21 evro.
Kada je reč o bezolovnom benzinu, u Srbiji litar košta oko 1,19 evra, a u regionu je i ovo gorivo najskuplje u Grčkoj jer litar košta oko 1,60 evra. Skuplje nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju vozači u Albaniji - oko 1,26 evra, Sloveniji, gde je za litar ovog goriva potrebno oko 1,28 evra, Crnoj Gori gde litar benzina košta 1,29 evra i u Hrvatskoj u kojoj je za litar benzina potrebno izdvojiti oko 1,35 evra. Najpovoljnija cena benzina je u BiH, gde litar košta oko jednog evra i jedino je tržište na kojem se ova vrsta goriva prodaje ispod te vrednosti. Jeftinije nego u Srbiji bezolovni benzin plaćaju vozači u Bugarskoj, gde ovo gorivo košta oko 1,05 evra, kao i u Rumuniji gde je litar oko 1,08 evra. Vozači u Makedoniji takođe za ovo gorivo plaćaju manje nego u našoj zemlji jer je litar oko 1,10 evra, dok je u Mađarskoj bezolovni benzin neznatno jeftiniji nego u Srbiji jer košta oko 1,18 evra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa