23. decembar 2010.23. dec 2010.
OČNO ODELjENjE OPŠTE BOLNICE U ŠAPCU

SVE VIŠE KATARAKTE

Na Očnom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu dnevno se pregleda oko 150 pacijenata, a to je na godišnjem nivou oko 26 hiljada pregleda. Najčešće oboljenje je katarakta (zamućenje očnog sočiva) i to više nije bolest isključivo starijih osoba već i onih mlađih, između 40 i 50 godina starosti. U povećanju je i broj pacijenata koji boluju od glaukoma ““ očnog pritiska.
- Mi na našem odeljenju imamo sve više pacijenata, ne samo onih koji boluju od katarakte, već i od drugih patologija. Konsultativna smo služba i pregledamo pacijente od šećerne bolesti, glavobolja i sa nizom drugih zdravstvenih problema, pacijente različite starosne dobi - od novorođenčeta do poznog doba. U posledenje vreme primetili smo da su oboljenja od katarakte u porastu, posebno kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti. Povećan je i broj pacijenata sa očnim pritiskom ““ glaukomom. Ono što mi u Šapcu nismo u stanju da uradimo upućujemo u beogradske klinike, kaže dr Jasna Vićentijević ““ Ilić, načelnik Očnog odeljenja Opšte bolnice u Šapcu.
Kako je katarakta bolest čije izlečenje traži operativne metode, na šabačkom Očnom odeljenju Opšte bolnice nedeljno su ustanovljena dva operativna dana i operiše se po šest pacijenata dnevno, što mesečno bude 50 do 60 bolesnika i to na godišnjem nivo bude i do 500 operacija. Naravno, postoji lista čekanja, koja se pravi na osnovu stanja pacijenta. Oni koji su slepi ili skoro slepi imaju prioritet, oni lakši pacijenti čekaju najviše mesec i po do dva. Naravno, operacije se rade najsavremenijim metodama.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa