11. maj 2017.11. maj 2017.
SEDAM DECENIJA BRAKA SLAVKE I MIODRAGA TANASIĆA IZ BANOVOG POLjA

NERASKIDIVA VEZA HERCEGOVKE I MAČVANINA

Miodrag poslušao majčin savet i Slavku uzeo za suprugu. Međusobno “slušanje” dugo sedam decenija. Sloga je osnov napretka u njihovoj porodici koja danas broji 10 članova
Posle bračnog staža Slavke i Miodraga Tanasića iz Banovog Polja, dugog sedam decenija, Miodrag s ushićenjem i ponosno kaže da je srećan čovek. Na čelu je porodice u kojoj pored njega ima još devet članova. Za svoje 92 godine, dočekao je da ima sedam unučadi i devet praunučadi.
Svoju suprugu Slavku, sa kojom je izrodio troje dece, sina Milovana i ćerke Branku i Dragicu, upoznao je jedne noći pre mnogo godina na svadbi svog zemljaka. Slavkini su se doselili iz Hercegovine. Njen otac, srpski dobrovoljac Teodor, za požrtvovanje i odanost dobio je od kralja Aleksandra zemlju u Slavoniji (Tenjski Antunovac kod Osijeka) Miodragu je to mesto i te kako poznato, a za vreme Drugog svetskog rata Slavkina porodica izbegla je u Mačvu (Banovo Polje). Oca i mlađeg brata streljali su joj Nemci, a stariji brat poginuo je u partizanima.
Miodrag je i sam bio u partizanskoj vojsci sve do 1947. godine, kada je demobilisan. Iste godine na Uskrs, prilikom novog susreta sa Slavkom po majčinom nagovoru i uz pomoć komšije Batule, uzima je za suprugu. Slavka je, pričaju seljani, bila naočita i lepa mlada pa je utoliko bilo teže nagovoriti je da se uda za Miodraga. I ona sada radosno kaže da nije pogrešila.
- Od početka smo se slagali dobro i slušali jedno drugo. Ja sam trgujući na Zastavinom kamionu koji je i danas u našem posedu proputovao celu bivšu Jugoslaviju. Najviše sam bio u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nikad nisam opsovao, napio se ili preterano najeo. Rečju, bio sam svoj gospodar kroz ceo život, ističe Miodrag.
Sa zadovoljstvom naglašava da su sloga i zajedništvo sačuvali i najviše uticali na dug brak sa Slavkom.
- Srećan sam što sam poslušao majčin savet. Fala Bogu imam sedam unučadi i devetoro praunučadi. U porodici je nas desetoro, a samo takoreći u placu iza kuće imamo 10 hektara plodne zemlje, ukupno 20 i svu neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju, svedoči naš sagovornik koji je najstariji i glava kuće. Supruga Slavka danas ima 86 godina. Uvek se svojski trudila da u domaćinstvu sve bude na svom mestu. Podrška supruga nije izostala. Miodrag i danas zna da za tili čas od raznih starih predmeta koje odlaže na posebno mesto, napravi korisnu stvar. Naravno, poslove su prihvatili mlađi i ukupan prosperitet kuće je u stalnom usponu.
Glavar porodice Miodrag zapaža da je najviše zarađivao u doba Ante Markovića. Istovremeno naglašava da poljoprivredi nikada nisu “cvetale ruže” ali rad je pobeđivao sva iskušenja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa