11. maj 2017.11. maj 2017.
OSAMNAEST GODINA OD PRVOG BOMBARDOVANjA ŠAPCA 1999. GODINE

BOMBE U VREME RUČKA

Sam grad prvi put je gađan u utorak, 11. maja. “Svi smo bili u nekom ubeđenju da za taj ‘kulturni i civilizovani’ svet koji ubija, Šabac nije bitan”, kaže Živadinka Veselinović sa “Amerikankinog imanja”. Živorad Nenadović je od zadobijenih povreda preminuo, dok je još šest Šapčana povređeno, kada su u poslepodnevnim satima bombe bačene na grad peti put
Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, Šabac je dugo odolevao napadima. Prve bombe pale su na predajnik Radio „Šapca“ 1. maja. Sledećeg dana kod Nakučana je oboren američki lovac-bombarder F16.
Sam grad prvi put je gađan u utorak, 11. maja i to u trećem naletu neprijateljske avijacije na ovaj kraj tog dana. Pre toga, treći put su bombe bačene na već uništen predajnik Radio „Šapca“ u Kormanu, zatim na TV predajnik na Ceru, a potom i na Čavić. Napadi su se dogodili usred dana, u vreme kada se ljudi uglavnom vraćaju sa posla. Žrtava na sreću nije bilo, ali je tom prilikom oštećena fasada na OŠ “Laza K. Lazarević”.
-Bilo je strašno. Pucali su prozori na kućama. Samo dve kuće u ulici su imale podrum i svi smo trčali tamo da se sklonimo. Komšiju koji je prolazio peške pored kasarne u trenutku napada detonacija je bacila i povredio je kičmu. Dugo nije mogao da hoda. Zbog blizine kasarne, mnogi su se tih dana odselili na neka bezbednija mesta. Dosta kuća je bilo prazno, seća se Siniša Stanojlović koji je tada imao 16 godina i živeo na Čaviću.
Potres se osetio u celom gradu i okolnim selima. Stanovnicima “Amerikankinog imanja” činilo se da su bombe pale mnogo bliže njima. Živadinka Veselinović se seća da je dan je bio divan, sunčan i da su se svi već bili opustili jer Šabac do tada nije bio na meti.
-Svi smo bili u nekom ubeđenju da za taj “kulturni i civilizovani” svet koji ubija, Šabac nije bitan. Onda iznenađenje. Šok. Grunulo je. Prozori su se zatresli. Imali smo utisak da je baš u blizini. Prestravljena deca su vrištala. Moja ćerka koja tada još nije bila napunila sedam godina, bila je ljuta na sve oko sebe jer je smatrala da smo je lagali govoreći da Šabac neće gađati. Hrabriji su biciklima odlazili prema gradu da provere šta je bila meta. Video se dim. Tada sam shvatila koliko volim ovaj grad. Bilo mi je svejedno koje mesto je ciljano, svaki deo je Šabac, priča Živadinka.
Cer je bio stalna meta NATO bombi zbog predajnika RTS. Ni kada je predajnik potpuno uništen napadi nisu prestali. Mnogo vojske bilo je smešteno na Cer i u okolinu, nažalost, bez adekvatnog naoružanja za odbranu od neprijateljskih aviona.
-Nas šezdesetak bilo je smešteno u Desiću. Čuvali smo kamione. Tamo je bila i kuhinja za vojsku. Nije nam bilo prijatno. Imali smo samo puške i municiju, a spavali smo na podu jedne drvene vikendice. Svakog dana smo gledali avione kako iz Bosne idu ka Šapcu, Valjevu, Loznici... Jedne noći, oko dva sata, bombe su promašile metu na Ceru i pale bliže Desiću. Svi smo popadali, kao i sve posuđe koje se nalazilo na stolu u baraci. Kada smo ujutru pogledali kroz dvogled, bombe su pale u šumu. Ostalo je desetak ari gole zemlje, navodi Svetozar Mijailović iz Gornje Vranjske, koji je od početka aprila, pa sve do 22. juna, 13 dana posle završetka agresije, bio mobilisan.
Utorak je, izgleda, bio posebno koban po Šabac. Sedam dana posle prvog napada usledio je i drugi, ponovo usred dana. Još jednom su gađani Čavić i Cer. Ponovo je oštećena “Lazina”, ali i Tehnička škola. Pored toga, oštećen je veliki broj kuća, a stakla su pucala i na stanovima na Trkalištu.
Naredni utorak odneo je i prvu žrtvu. Živorad Nenadović je od zadobijenih povreda preminuo, dok je još šest Šapčana povređeno, kada su u poslepodnevnim satima bombe bačene na grad peti put. Pre toga, u dva navrata raketiran je Stari grad. Teško je oštećena pruga, a ogromna šteta naneta je na civilnim i poslovnim objektima.
Kada su po završetku bombardovanja sumirani rezultati, ukupna materijalna šteta je procenjena na milion i po tadašnjih maraka. Oštećeno je oko 260 civilnih objekata.
Američki ponos oboren nad Šapcem
Jedan od najvećih uspeha Vojske Jugoslavije bilo je obaranje aviona F16 u Nakučanima 2. maja u 2:15 po podne. To je bio jedan od dva aviona za koje je NATO priznao da su ih izgubili u ovom ratu. Naša vojska tvrdila je da je još jedan ovakav avion pogođen iznad Šapca 31. maja, a da je pao iznad Bosne. Pored toga, jedinica PVO koja je branila Šabac i širu okolinu, po završetku bombardovanja iznela je i podatak da su oborili i 26 krstarećih raketa.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa