11. maj 2017.11. maj 2017.
BILI SMO NA PRAVOJ STRANI
OBELEŽEN DAN POBEDE

BILI SMO NA PRAVOJ STRANI

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je i ove godine u Šapcu polaganjem venaca na Donjošorskom groblju. Svake godine počast izginulim borcima odaju preživeli saborci, predstavnici šabačkog SUBNOR, Gradske uprave, Vojske Srbije, političkih stranaka koje neguju sećanje na Narodnooslobodilačku borbu: Socijalističke partije Srbije, Komunističke partije, Šabački socijalisti, kao i udruženja koja poštuju oslobodilačku tradiciju.
-Doživeo sam 92 godine i tako dočekao i 72. godišnjicu oslobođenja i vidim ovde sada samo dva-tri svoja vršnjaka. Svaki 9. maj za mene je divan dan. Tada sam ga dočekao u bolnici. Bilo je tada svega i svačega, ali ipak, doživeo sam da odgajim decu i da i njihova deca odrastu, kaže Miodrag Vujić, jedan od preživelih učesnika Drugog svetskog rata.
Vladimir Ninković, predsednik gradske organizacije SUBNOR podsetio je da je ovaj rat odneo preko 50 miliona života u celom svetu. Šabac je takođe podneo velike žrtve.
-Više od 5.000 poginulih bilo je u našem kraju, ali ovaj grad je iznedrio i osam narodnih heroja i ljude koji su zaslužni za ovo što danas imamo. Njih moramo stalno pominjati. Narod koji zaboravi svoju prošlost zaboravlja i sadašnjost. Nadam se da se užasi rata više nikada neće ponoviti, rekao je Ninković.
Ispred Gradske uprave venac na spomenik je položio član Gradskog veća Zoran Bortić koji je istakao da je ovaj dan najsvetliji u istoriji moderne Evrope, jer je tada pobeđen fašizam, koji je nazvao najvećim zlom 20. veka.
-Okupili smo se da odamo počast svim žrtvama palim na antifašističkom putu. Ovaj dan nas obavezuje da našu decu i omladinu vaspitavamo u tom duhu. Najvažnije je imati svest o tome da je u NOR i borbi protiv fašizma naša država bila na pravoj strani, na strani oslobodilaca i to je utemeljeno u istoriju moderne Evrope, istakao je Bortić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa