Info

18. maj 2017.18. maj 2017.
22. IZLOŽBA IKONA U KULTURNOM CENTRU

Lični pečat u tradiciji

Tradicionalna 22. Izložba ikona u Kulturnom centru
Savremeni umetnici pokazuju sve veću zainteresovanost za ikonopis. Ova introvertna umetnost nekima je pribežište, a drugima bekstvo iz sveta dualnosti u svet duhovnosti.
- Izložene ikone potvrđuju harmoničnost vizantijske religije, filozofije i estetike i na autentičan način svedoče da se, u sučeljavanju sa starim, otkriva novo. Učesnici su prikazanim radovima utkali duh individualnosti u vidu ličnog pečata, bez obzira na pravila koja ikonopis podrazumeva, rekla je Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.
Tročlani žiri u sastavu - Goran Janićijević, profesor freskopisa na Akademiji crkvenih umetnosti, Milena Kjurina, profesorka u ŠPU i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti, od prispelih 67 ikona od 53 autora, odabrao je 35 ikona od 30 ikonopisaca. Nagrada je dodeljena Božidaru Pantoviću, ikonopiscu iz Mačvanskog Prnjavora “za izvanredan triptih koji se svim slikarskim elementima i sjajnom izradom izdvojio visokim kvalitetom”.
Pohvaljeni su autori koji neguju tradicionalan pristup ikonopisanju: Uroš Lukić, Aleksandra Panović, Suzana Parenta, Ljiljana Jovanović, Dragana Delibašić i Mihajlo Vojnović. Takođe, žiri je pohvalio i autore koji su ispoljili kreativnost i inovativnost: Radojka Samardžija, Suzana Vukićević, Snežana Đenović, Milica Mišić i Miodrag Milutinović.
Šapčani su imali priliku da posete ovu izložbu od 5. do 12. maja.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa