18. maj 2017.18. maj 2017.
LEČENjE U SKLADU SA PRIRODOM

KISEONIK KAO LEK

Kiseonik je suština života i najzastupljeniji element u prirodi. Neophodan je za život svih životinjskih organizama (izuzev anaerobnih bakterija-bakterije koje žive bez prisustva kiseonika). Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta
Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava oštećenje ćelije i organizma u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.
Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog „otkrivanja“ (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama.
Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarljivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jakobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.) svoje predavanje započeo rečima: „Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji“.
Uzrok mnogih bolesti je nedostatak kiseonika
Glavni terapijski problem kod mnogih oboljenja, povreda, trovanja i starenja jeste hipoksija (smanjena količina kiseonika u tkivima) ili anoksija (potpuni nedostatak kiseonika u tkivima). Borba protiv hipoksije jeste borba za život ćelije, tkiva i organizma u celini. Pored antihipoksičnog efekta, HBO podiže odbrambene sposobnosti organizma tako što povećava aktivnost ćelijskog i humoralnog imunološkog sistema, povećava fagocitnu sposobnost leukocita i ima direktno baktericidno i bakteriostatsko delovanje na anaerobne i mikroaerofilne bakterije. Skraćuje vreme provođenja nervnih impulsa, poboljšava mentalne funkcije i ubrzava regeneraciju nervnog tkiva. HBO efikasno podiže nivo antioksidativne zaštite organizma povećavajući produkciju enzima kao što su superoksiddismutaze, katalaze i peroksidaze čija je glavna uloga u uklanjanju slobodnih radikala i ima izrazito antikancerogeno delovanje.
HBO i bolesti krvnih sudova
Preventivno delovanje hiperbarične oksigenacije najbolje je objasniti upravo na hroničnim bolestima krvnih sudova. Oštećen krvni sud sprečava protok krvi i transport kiseonika i hranljivih materija do ćelije koja gladuje, postaje neotporna i nastaje bolest i propadanje tkiva. Jedna od bolesti koja je u ekspanziji jeste šećerna bolest. Šećerna bolest je bolest metabolizma šećera, a posledice su brzo oštećenje malih krvnih sudova po celom organizmu. Oštećena mikrocirkulacija remeti funkciju organa i organskih sistema potencirajući dalje oštećenje organizma. Bolest je podmukla i daje pogrešan utisak da se sporo razvija što zavara bolesnika. Kad shvati da je ozbiljno ugrožen najčešće je kasno za ozbiljniju terapijsku intervenciju zbog definitivno oštećenog vida, bubrega, plućne funkcije i perifernih nerava. Za sve to vreme propadanje krvnih sudova napreduje do definitivnog oštećenja tkiva koje se manifestuje dijabetičnim gangrenama. I tek tada bolesnik shvata koliko je ozbiljna situacija. Primena hiperbarične oksigenacije od momenta kada je konstatovana šećerna bolest može da spreči propadanje malih krvnih sudova i time propadanje organa i definitivno oštećenje tkiva. Time se obezbeđuje da druga bitna terapija bolesti bude uspešna, produži životni vek bolesnika i bitno poboljša kvalitet života i radnu sposobnost bolesnika. Takvih je primera bezbroj, a glavna uloga lekara jeste preventiva i blagovremena, rana primena terapije za šta je potrebna saradnje pacijenata.
Kiseonik i starenje
Kiseonik terapija je dala velike rezultate u anti-ejdžing tretmanima, podmladđivanju celog organizma, lečenju akni, u anticelulit tretmanima, lečenju strija, ožiljaka, debljine, fleka, učvršćivanju itd. Ova terapija se danas smatra jednom od najkvalitetnijih prirodnih terapija sa odmah vidljivim rezultatima i to ne samo trenutnim već trajnim.
Kolika je pomama u svetu za kiseonik tretmanima govori nam podatak da holivudske zvezde odvajaju nedeljno po 5.000 dolara za jedan ovakav tretman, a Madona nigde ne putuje bez svoje hiperbarične komore.
Kiseonik tretman odgovara svim tipovima kože i za samo 5 tretmana koži se vraća zdraviji mladalački izgled, vidljivo nestaju fine borice, a duboke bore postaju pliće, koža postaje jedra, čvrsta, dovoljno hidratisana, prosvetljena i sveukupni izgled znatne podmlađenosti je vidljiv. Takođe ovim tretmanom se mogu poboljšati neželjene fleke, lečiti akne tretman je neinvazivan, bezbolan, siguran i regeneriše kožu potpuno prirodnim putem.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa