23. decembar 2010.23. dec 2010.
JASMINA LAZAREVIĆ O MILUNKI SAVIĆ U PRVOM (ROMANU) ROMANSIRANOJ BIOGRAFIJI SRPSKE HEROINE

DEVOJKA IZ DOLINE JORGOVANA

Jasmina Lazarević rođena je 27. oktobra 1956. u Šapcu. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Još od školskih dana piše poeziju
Pokazalo se da je srpski narod sklon zaboravu, zaboravu koji diktiraju oni koji pišu neku novu istoriju zaboravljajući ono najvrednije što je ovaj narod iznedrio. Novi naraštaji verovatno nisu ni čuli za heroinu Prvog svetskog rata Milunku Savić ali zahvaljujući ljudima poput Jasmine Lazarević, autorke ove veoma vredne knjige, iz zaborava se vraćaju da nikad više ne ostanu zaboravljeni.
Milunka Savić, podnarednik Drugog puka, ranjavana u borbama četiri puta, rođena je na Vidovdan 1890. godine u selu Koprivnici kod Jošaničke banje u tadašnjoj Kraljevini Srbiji. U Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila se kao dobrovoljac. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Dobila Karđorđevu zvezdu sa mačevima 1917. godine. Među mnogobrojnim odlikovanjima su i dva francuska ordena Legije časti i medalja Miloš Obilić. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom. Nakon Prvog svetskog rata, zanemarena i od svih napuštena, penziju je, radeći dvadeset godina kao čistačica, stekla u Državnoj hipotekarnoj banci. I pored zanemarivanja od strane sopstvene države odbila je da se preseli u Francusku gde bi dobijala francusku vojnu penziju. Umrla je petog oktobra 1973. godine u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini a odužili su joj se tako što se, po nečijoj direktivi sa vrha u to vreme, sahrana nije obavila u Aleji velikana na Novom groblju već u Aleji zaslužnih građana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa