25. maj 2017.25. maj 2017.
OD SAMOPOVREĐIVANjA  DO SAMOUBISTVA
POLICIJA APELUJE NA GRAĐANE DA PRIJAVE SVAKU POJAVU BOLESNE IGRICE “PLAVI KIT”

OD SAMOPOVREĐIVANjA DO SAMOUBISTVA

U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanje urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva
Bojazan da se “Plavi kit“ pojavio i u Srbiji, nažalost se obistinila. Jedan 13-godišnji dečak iz Velike Plane urezivao je sebi u ruku hemijskom olovkom „Plavog kita“, javili su srpski mediji.
Srećom, njegovi roditelji su na vreme primetili povrede i odvratili ga od bolesene igrice, a slučaj prijavili policiji.
Prema rečima ovog tinejdžera uradio je to iz znatiželje, a kako nije najbolje razumeo engleski jezik, na osnovu objavljenih fotografija koje su neka vrsta uputstva, video je šta treba da uradi.
Savetnica na dečjoj liniji Jovana Grbić kaže da se ovom servisu uglavnom javljaju deca od 10-11 godina, i da se raspituju kako da prepoznaju nagoveštaj te igrice i kako da reaguju.
- Najčešće pitaju kako je nastala ta igrica, da li to može njima da se dogodi, šta ako dobiju poruku na Fejsbuku ili ih neko natera da izvrše suicid. Do sada nije bilo poziva onih koji su počeli da igraju tu onlajn igru - kaže Grbić i podseća da je broj nacionalne dečje linije - 1161111.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije povodom igre „Plavi kit“, u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu s takvom igrom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.
- Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze s igrom „Plavi kit“, koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju s decom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti - saopštava MUP.
Iz MUP apeluju na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.
Igra, odnosno opasni onlajn izazov, „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju.
U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanje urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.
Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“ u Srbiji.
TVORAC IGRICE
U ZATVORU
Rus Filip Budeikin (21), tvorac opasne onlajn igre „Plavi kit“, koja podstiče decu na samoubistvo i koja se iz Rusije raširila širom sveta, kaže da su tinejdžeri koji su se zbog nje ubili bili „biološki otpad“ i da igrom „čisti društvo“.
Tvorac ove bolesne igre nalazi se u zatvoru zbog optužbi da je svojom igrom „Plavi kit“ uzrokovao ubistvo najmanje 16 tinejdžerki. On je priznao da je odgovoran za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Policiji je rekao da smatra da su njegove žrtve bile „biološki otpad“ i da time „čisti društvo“, piše britanski „Dejli mejl“. Istražiteljima je rekao i da su njegove žrtve bile srećne što će umreti.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa