Info

23. decembar 2010.23. dec 2010.
IKONA - SINTEZA DUHOVNOSTI, TEOLOGIJE I ESTETIKE

UMETNOST U SLUŽBI RELIGIJE

Celokupna vizantska umetnost je u službi religije, i puna je verskih elemenata. Jedan od najvažnijih izraza te umetnosti je ikona, koja predstavlja izuzetnu sintezu duhovnosti, teologije i estetike. Treba imati na umu da su prestave bogova kod predhrišćanskih religija, a zatim i kod zapadnog hrišćanstva - bile konkretne, u smislu da je svaki od bogova prikazivan sa određenim ličnim karakteristikama. S druge strane vizuelna prezentacija u pravoslavlju bila je od samog početka apstraktna, a svete lič
Reč ikona dolazi od grčkog „eikon“, što znači slika. To je umetnički i duhovni prikaz svetaca ili događaja iz Biblije ili predanja. Od samog početka ikone su sredstvo komunikacije crkve sa nepismenima. Prezentacija na ikoni je jednostavna i lako se može razumeti. Sveti Jovan Damaskin je rekao da je ikona „biblija nepismenih“, a sam čin njenog stvaranja naziva se “pisanje“ a ne slikanje ikone. Najpoštovaniji lik na ikonama je predstava Isusa Hrista, na drugom mestu je postovanje lika Bogorodice, a na trećem mestu dolaze likovi svetaca, predvođeni sa svetim Jovanom Krstiteljem.
U svakoj crkvi pregrada koja razdvaja oltarski deo od glavnog dela crkve ““ ikonostas, je prekriven ikonama, i to ga čini najvažnijim i najlepšim delom svakog pravoslavnog hrama. Ikonostas je ujedno simbolična veza između svetog - nebeskog i svetovnog - zemaljskog, a takođe predstavlja granicu između materijalnog i spiritualnog.
Prema svojoj nameni ikone se dele na: Templon (ikonostas) i mobilne Ikone. Prve su trajno postavljene na ikonostasu, a druge su razmeštene po zidovima crkve, i povremeno se menjaju, u skladu sa crkvenim kalendarom.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa