25. maj 2017.25. maj 2017.
SA HIVOM SE  DANAS ŽIVI
OBELEŽEN DAN SEĆANjA NA PREMINULE OD HIV-AIDS

SA HIVOM SE DANAS ŽIVI

Naša nacionalna strategija za borbu protiv HIV istekla je 2015. godine. Ministarstvo zdravlja nije uradilo novu strategiju, a još jedan problem je i što Ministarstvo zdravlja ne finansira nikakve HIV preventivne programe
Povodom međunarodnog dana sećanja na preminule od HIV – AIDS Asocijacija Duga je 21. maja u pešačkoj zoni organizovala akciju savetovanja i testiranja na HIV. U Srbiji od 2015. godine ne postoji nacionalni odgovor na HIV infekciju, a broj novoinficiranih osoba raste. Asocijacija DUGA je u periodu od 19. do 21. maja u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS, realizovala 6 uličnih akcija u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Raški, Kraljevu i Beogradu. Ukupno su imali 83 savetovane i testirane osobe, a reaktivnih rezultata nije bilo.
-Današnju akciju organizujemo sa Gradom Šabac i kompanijom Glaksosmitihcline koja nam je dala finansijska sredstva i testove. Ovim želimo da osvestimo ljude da HIV nije izlečiva bolest. Iako mi imamo adekvatnu terapiju, 15 lekova na pozitivnoj listi, ipak svakoj osobi koja je HIV pozitivna, kvalitet života je dosta niži. Mi kažemo da se sa HIV danas živi, i to je tačno ali svaka osoba koja je HIV pozitivna trebalo bi da prima terapiju. Ono što je problem u Srbiji je nepostojanje nacionalnog odgovora na HIV – ističe Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije Duga i član Republičke komisije za HIV, tuberkulozu i polnoprenosive infekcije i navodi da je 2014. godine prestalo finansiranje od najvećeg finansijera HIV preventivnog programa u Srbiji Globalnog fonda.
-Naša nacionalna strategija za borbu protiv HIV istekla je 2015. godine. Ministarstvo zdravlja nije uradilo novu strategiju, a još jedan problem je i što Ministarstvo zdravlja ne finansira nikakve HIV preventivne programe. U savetovalištima koja rade pri institutima za Javno zdravlje, Zavodima za javno zdravlje, studentskim poliklinikama i Gradskim zavodima za javno zdravlje još uvek postoji mali broj savetovanih i testiranih osoba, zato što radnici sede u svojim kancelarijama. Organizacije koje imaju svoje mobilne medicinske jedinice, nemaju dovoljno finansijskih sredstava, a mi smo faktički ostali jedina organizacija civilnog društva koja uz pomoć gradova u Srbiji i Glaksosmithcline kompanije uspe da obezbedi finansijska sredsta za dalji rad na prevenciji.
Poznato je koliko ljudi ne vole da idu u naše institucije naročito kada je u pitanju HIV ili bilo koja polnoprenosiva bolest, tako da su ulične akcije nevladinih organizacija veoma dobro rešenje za prevenciju. Ulične akcije nisu mesto na koje dolaze osobe koje su bile pod nekim rizikom i one služe i kao promocija dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja. HIV se u Srbiji povećava, a tu činjenicu ignoriše i Republička komisija za HIV i tuberkulozu. Iako je Aleksandar Prica zbog povećanja broja inficiranih HIV predlagao komisiji više puta sastanke, odgovora nije bilo. Broj inficiranih se 2015. u odnosu na 2014. godinu povećao za 38 odsto, tačnije postoji 139 novootkrivenih, na HIV pozitivnih osoba.
Za ljude u Asocijaciji Duga, koji rade na prevenciji HIV/AIDS i koji izdaju HIV + rezultate, veoma je bitno da klijenti kasnije imaju i adekvatnu terapiju, stoga se uvek zalažu za uvođenje novih, boljih lekova.
Lekovi koji se koriste u terapiji HIV, antiretrovirusna terapija (ART) ne mogu da dovedu do izlečenja infekcije HIV, ali deluju na usporavanje razmnožavanja virusa, što se u kliničkim ispitivanjima pokazuje kao efikasnost dejstva ART leka.
Kod nas trenutno postoji 15 lekova na pozitivnoj listi za lečenje od HIV. Nažalost, trenutno dostupne terapijske opcije na Listi lekova RFZO nisu usklađene sa EASC vodičem. Nijedna fiksna kombinacija iz preporuke EASC vodiča ne nalazi se na Listi lekova u indikaciji za pacijente koji započinju terapiju ili već imaju iskustva u terapiji.
Neophodno je omogućiti novodijagnostikovanim pacijentima koji mahom čine mlade osobe da se leče terapijom najnovije generacije, pošto su efikasni, imaju povoljan profil tolerabilnosti i visoku genetsku barijeru za nastanak rezistencije.
K. Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa