25. maj 2017.25. maj 2017.
KRAJEM JULA I POČETKOM AVGUSTA MOTO I BICIKLISTIČKA TRKA NA CERU

STAZAMA RATNIKA

Enduro moto trka i biciklistički maraton na planini Cer, organizovaće se prvi put u istoriji. Potpisivanjem ugovora nastavlja se sa sprovođenjem politike definisane u reviziji strategije razvoja grada Šapca
Protekle sedmice u Gradskoj kući predstavnici grada Šapca potpisali su ugovor za organizaciju ENDURO moto trke kao i biciklističke trke na Ceru. Potpisivanju ugovora prethodila je konferencija kojoj su prisustvovali Božidar Katić član Gradskog veća, Branko Banović predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Lazar Jahurić, predsednik sportskog društva CEREA sport, Srđan Mitrašinović direktor TOŠ i Božidar Mihaijlović, predsednik moto saveza Srbije. Termini predviđeni za organizovanje trka koje nose naziv “Stazama ratnika, Cer 2017” su kraj jula i početak avgusta.
-Potpisivanjem ugovora definisaćemo organizaciju, način organizacije i generalno potkroviteljstvo od strane Grada Šapca za ove dve trke. Ovo je veliki dan i očekujemo da će trke dovesti više hiljada ljudi na planinu Cer. Ono što smo postavili kao jedan od ciljeva jeste razvoj turizma na teritoriji Grada Šapca, a poseban akcenat stavljen je na razvoj turizma na planini Cer. Mislim da ćemo ove godine imati više posetilaca na Ceru i u Šapcu nego što smo imali u prethodnih tridesetak godina ukupno – istakao je Božidar Katić.
Lazar Jahurić, predsednik sportskog društva Cerera sport, koje je namenski osnovano zbog ove dve trke, iskazao je veliku zahvalnost predstavnicima grada i istakao kako da je osnovni cilj promocija planine Cer.
- Prve sastanke obavili smo u decembru 2016.godine, gde smo izneli kompletan projekat održavanja ove dve trke i tu smo dobili opštu saglasnost gradonačelnika i Gradske uprave. Već godinu dana smo prisutni na Ceru, i naš cilj je da veoma bogatu istoriju planine približimo kroz sportska takmičenja i da građane kako Šapca tako i Srbije dovedemo na Cer. Želimo da oživimo planinu – izjavio je Lazar Jahurić.
Enduro moto trka i biciklističi maraton na planini Cer, organizovaće se prvi put u istoriji. Potpisivanjem ugovora nastavlja se sa sprovođenjem politike definisane u reviziji strategije razvoja grada Šapca.
-Grad Šabac je uvek imao dobre sportiste i nadamo se da će naše prisustvo na Ceru prvo doprineti da se u Šapcu razvije moto sport, kako ne bi ostale samo aktivnosti klubova i pojedinaca koji vole motocikle, već kako bi to prešlo i u takmičarski deo. Naš cilj je omasovljenje bavljenjem sportovima, a ako lokalna samouprava podržava takve sportove, to već ima neki smisao. Što se tiče samog takmičenja na Ceru, sa organizacionim odborom i sa ljudima iz moto saveza Srbije u par navrata sam pogledao stazu i mogu da kažem da apsolutno odgovara nekim kriterijumima, ali ono što je bitno je da nas čeka ogroman posao kako bi grad Šabac dobio licencu za održavanje tih takmičenja – istakao je Božidar Mihaijlović i naveo da se sledeće godine planira prilično masovnije takmičenje internacionalnog ranga.
-Fokusiraćemo se na to da u ovoj godini staza bude što kraća, da bismo je sledeće godine dorađivali. Ipak, svako takmičenje mora da ima probu iz koje treba da proizađu konačna rešenja za buduće godine. Želim da kroz sport i vi dobijete tu turističku dimenziju, da grad zaživi na specifičan način i da na motocikliste ne gledate kao na motocikliste koji samo jure ulicama već da ih doživite na pravoj stazi u prirodi gde oni zaista pokazuju veštinu i sposobnost koja je specifična. Jednostavno, moja želja kao nekoga ko rukovodi ovim sportom u Srbiji je da od ovoga napravimo tradiciju i da ova takmičenja zažive - istakao je Božidar Mihailović.
Predsednik biciklističkog saveza Srbije je naročito iskazao zahvalnost medijima i Gradu Šapcu koji je pored moto sporta prepoznao i biciklizam kao vid rekreacije, a izuzetno važan za turizam.
- Maraton je sve popularniji vid takmičenja na svetskom nivou. Održavaju se i rekreativni maratoni u okviru zvaničnih takmičarskih maratona, što je izmeđuostalog i naša želja. Međunarodni maraton na Ceru će biti i zvanično državno prvenstvo u Republici Srbiji, a nadam se da ćemo stići sve da uradimo što se tiče organizacionog dela. Želim da se zahvalim svim ljudima dobre volje koji vide da je ovo vrlo kvalitetan događaj za grad - istakao je Branko Banović.
K. Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa