25. maj 2017.25. maj 2017.
ZELENI ŠAPCA ANKETIRALI SUGRAĐANE

ZAGAĐENjE VAZDUHA

Pokret za Šabac Zelenih Srbije anketirao je građane na temu zagađenja vazduha, koja predstavlja važan faktor zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u zimskom periodu smrtnost je povećana za 30%, posebno kada su u pitanju hronični plućni, srčani i moždani bolesnici.
- Ono što smo mi kao svojevrstan zeleni ombudsman u Šapcu utvrdili jeste veliki broj pritužbi ove zime na nesavesne građane, koji u svojim privatnim ložištima spaljujuju istrošeno motorno ulje, stare gume i plastični otpad. To je jedno od najtežih zagađenja i mi želimo da sledeću zimu dočekamo sa edukovanim građanima i inspekcijskim službama koje su svesne da po tim prijavama moraju ekspresno postupiti i rešiti taj problem. Primetili smo da se građani žale i na zagađenje iz industrijskih ložišta u našem okruženju. Grad Šabac je zaista u poslednje vreme preduzeo niz mera u oblasti zaštite životne sredine i smatramo da zagađenje vazduha treba da se nađe u tom paketu, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Prema rezultatima ankete, građani Šapca smatraju da su najveći uzročnici zagađenja vazduha industrijska proizvodnja (32%), saobraćaj (36%), i privatna ložišta (26%). Na pitanje – Da li mislite da fabrika mineralnih đubriva zagađuje vazduh u Šapcu? – 84% građana odgovorilo je potvrdno.
- Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, fabrika mineralnih đubriva ne vrši zagađenje, ali stalne pritužbe građana nas podstiču da zahtevamo da se ta situacija detaljno ispita. Tražićemo da se preduzmu neke od mera – da se u Šabac postavi mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha, koja će u ekscesnim situacijama izvršiti merenje u roku od tri sata da bismo utvrdili da li se u tom periodu emituju štetni gasovi, dodaje dr Pavlović.
Jedan od predloga Zelenih Šapca je da mediji, pored izveštaja o vremenskim prilikama i gradskim javnim službama, svakodnevno objavljuju rezultate merenja zagađenja vazduha.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa