Info

25. maj 2017.25. maj 2017.
Trud se uvek isplati
LUKA TOVAROVIĆ, STUDENT STOMATOLOŠKOG
FAKULTETA U BEOGRADU

Trud se uvek isplati

„Biti među najboljim studentima grada znači mnogo samo po sebi, pa samim tim i biti stipendista, mada moram da priznam da kada učim ne razmišljam o stipendiji već o znanju koje ću sutra moći da primenim u praksi tako da mi stipendija dođe kao nagrada za uloženi trud“, ističe jedan od članova nedavno oformljenog Studentskog saveta grada Šapca
Šapčanin Luka Tovarović, stipendista grada Šapca koji je nedavno postao i jedan od savetnika gradonačelnika grada Šapca Nebojše Zelenovića, još kao dečak sa samo deset godina zavoleo je stomatologiju. Upravo ta ljubav doprinela je da odabere studije stomatologije u Beogradu. Trenutno je na petoj godini studija sa prosečnom ocenom 9,82.
- Za razliku od druge dece kod koje se u tom periodu javlja strah od stomatologa i ordinacije, pristup i ophođenje mog stomatologa dovelo je do toga da stomatološku stolicu i instrumente zavolim, a ne da od njih pobegnem – kaže Luka.
Iako je stomatologija često porodični posao Luka je zaobišao tradiciju, pa je tako umesto da postane učitelj ili vojno lice odabrao sasvim drugačiji put.
- Prvi sam u mojoj porodici koji se otisnuo u ovo. Ne znam da li je moje opredeljenje uticalo na sestru, ali i ona je odabrala stomatologiju. Najvažnije je da je i ona zavolela ono što studira – dodaje Luka.
Želja mu je da nakon završenih studija pokrene sopstvenu privatnu praksu u kojoj će pružiti sve usluge iz domena stomatologije.
- Želeo bih da se nakon završetka studija posvetim radu sa pacijentima i steknem što više iskustva u ordinaciji, jer je to osnova stomatologije. Naravno, želeo bih da se u nekom trenutku vratim i na fakultet i upišem postdiplomske studije. Tokom osnovnih studija sam imao priliku da radim istraživanja i to daje jedan zaista drugačiji pogled na ovu profesiju.
Kao budući stručnjak u oblasti stomatologije smatra da je preko potrebna edukacija stanovništva o važnosti zdravlja usta i zuba. Upravo iz toga je proistekla i njegova prva ideja vezana za novodobijenu funkciju savetnika gradonačelnika Šapca.
- Nameravam da sa profesorima Stomatološkog fakulteta izradim edukativni materijal o važnosti i načinima očuvanja oralnog zdravlja kod trudnica i novorođenčadi.
Prvobitna reakcija na imenovanje za ovu funkciju izostala je jer kako i sam iskreno kaže isprva mu nije bila jasna buduća uloga.
- Bio sam potpuno zbunjen, ali nakon što nam je gradonačelnik objasnio svoju ideju shvatio sam da je to, pre svega, odlična prilika da svojim sugrađanima pomognem u očuvanju zravlja zuba jer je ipak to ono za šta se školujem. Biti među najboljim studentima grada znači mnogo samo po sebi, pa samim tim i biti stipendista, mada moram da priznam da kada učim ne razmišljam o stipendiji već o znanju koje ću sutra moći da primenim u praksi tako da mi stipendija dođe kao nagrada za uloženi trud.
Iako je razmišljao o odlasku iz zemlje po završetku fakulteta zbog činjenice da je životni standard u zemljama zapadne Evrope znatno viši smatra da, ako se dovoljno boriš i trudiš uspećeš gde god da si.
- Verujem da se u životu trud uvek isplati. Zato bih svim mladima poručio da upišu ono čime žele da se bave, jer će im onda, bar iz mog ugla, studiranje biti uživanje, a ne obaveza – poručio je Luka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa