1. jun 2017.1. jun 2017.
BEZ SLOBODNIH MEDIJA NEMA DEMOKRATIJE
OMLADINA ZAJEDNO ZA SRBIJU PREZENTOVALA REZULTATE SVOJE AKCIJE

BEZ SLOBODNIH MEDIJA NEMA DEMOKRATIJE

Na lokalnom nivou, prema anketiranim sugrađanima, slobodni mediji su Radio televizija Šabac i Podrinske novine, uz napomenu da drugi lokalni mediji nisu bili obuhvaćeni ovom anketom
Omladina Zajedno za Srbiju organizovala je čitav niz akcija povodom Svetskog dana slobode medija u Šapcu. Pored interjvua sa šabačkim novinarima, urađena je i anketa među našim sugrađanima sa pitanjima da li su mediji u Srbiji slobodni, i koji su to, od nabrojanih medija, slobodni u Srbiji.
Prema podacima, 59,71 odsto ispitanika izjasnilo se da nema poverenje u srpske medije, dok je 40,29 odsto reklo da se medijima može verovati. Građani najmanje veruju Radio televiziji Srbije, a najviše N1 televiziji. Na lokalnom nivou, prema anketiranim sugrađanima, slobodni mediji su Radio televizija Šabac i Podrinske novine, uz napomenu da drugi lokalni mediji nisu bili obuhvaćeni ovom anketom.
Od sto ispitanika, prelaznu ocenu da su slobodni mediji dobili su RTV Šabac, televizija N1, Danas, Podrinske i NIN. Na osnovu rezultata anketiranih u Šapcu Studio B, TV Prva, Pink, Informer, RTS 1, Hepi i B92 nisu mediji koji su slobodni.
- Bez slobode medija nema demokratije, ali ova krilatica je postala politička fraza. Jedan od primera da mediji ne mogu da se pohvale slobodnim izveštavanjem je i priča o gubitku Er Srbije, posle najave da je kompanija koja je preuzela JAT ostvarila gubitak – rekao je Aleksandar Mijailović, aktivista omladine ZZS.
Gost konferencije za štampu bio je i nevladin aktivista iz Makedonije Kristian Ilievski. On je naglasio da sloboda medija i u Makedoniji nije na nivou kakav dolikuje demokratskoj zemlji.
- U Makedoniji je sloboda medija površna i nedovoljno integrisana u demokratski sistem države – napomenuo je Ilievski.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa