23. decembar 2010.23. dec 2010.
„GLAS PODRINjA“ U RAZGOVORU SA VLADIMIROM ILIĆEM, VISOKIM FUNKCIONEROM G17 PLUS

REKONSTRUKCIJA VLADE I DECENTRALIZACIJA SRBIJE

Zadovoljan sam radom Gradskog odbora G17 plus Šabac i načinom na koji ga vodi Nemanja Pajić. Uveren sam da ćemo u Loznici ponovo pobediti. Projekti grupe eksperata dali su dobre rezultate. Istraživanja govore da nam rejting raste, ističe direktor G17 plus, Vladimir Ilić
Šta mislite o rekonstrukciji Vlade, odnosno najavljenom smanjenju ministarstava?
- Ključno pitanje je da dobijemo funkcionalno efikasniju manju Vladu.
Da li po Vašem mišljenju najava rekonstrukcije Vlade može da naruši koaliciju i da dovede do prevremenih republičkih izbora?
- Rekonstrukcija će svakako biti tokom koncenzusa ključnih partnera u Vladi i u tom smislu ne može da destabilizuje Vladu.
Kakav je kapacitet G17 plus ako bi se pravila neka nova, predizborna koalicija?
- G17 plus, odnosno Ujedinjeni regioni Srbije imaju dobar koalicioni potencijal. I lično smatram da je možda došao trenutak da napravimo jedan dobar izborni rezultat i neko vreme provedemo u opoziciji. To bi ojačalo stranku.
U novom sastavu parlamenta kako sebe vidite, s kim bi mogli da formirate Vladu, a s kim ne bi formirali Vladu?
- Jedino što u ovom trenutku mogu da vam kažem da svakako sa Srpskom naprednom strankom i SRS ne bismo mogli da uđemo niti u sadašnju niti u buduću Vladu. Verovatno teško i u nekoj daljoj perspektivi. Mada, u Srbiji, nikada se ne zna. Neke koalicije koje danas egzistiraju bile su nezamislive pre. Tako da oko tog stava moram da budem dosta rezervisan.
Stiče se utisak da posle formiranja Ujedinjenih regiona G17 plus ima značajan trend rasta na političkoj sceni u Srbiji.
- To pokazuju i naša istraživanja. Reći ću vam nekoliko ključnih razloga zbog čega je to. Srbija u ovom trenutku ima najveće regionalne razlike od svih evropskih zemalja. I po pitanju stope nezaposlenosti i po pitanju standarda u zdravstvu, obrazovanju. Stanje infrastrukture je katastrofalno. Četiri petine prihoda budžeta se ubire izvan Beograda a na drugoj strani četiri petine se troši direktno ili indirektno u Beogradu. Ono što je još lošija okolnost jeste što se sve odluke o stoprocentnom trošenju budžeta donose u samom Beogradu.
Da li formiranje Ujedinjenih regiona može da dovede do stvaranja kulturne, ekonomske i političke nezavisnosti u smislu kasnije autonomije tih regiona?
- Tu leži težište kritika na račun regionalizacije i mislim da su te kritike zaista neosnovane.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa