1. jun 2017.1. jun 2017.
U susret Ružama Lipolista
FESTIVAL CVEĆA OD 14. DO 17.JUNA

U susret Ružama Lipolista

Selo lipa, ruža, pesnika i slikara – Lipolist, tradicionalno oživi krajem juna, kada se u njemu okupe proizvođači cveća, umetnici, poklonici prirode i lepote, putnici namernici i postane, kao u pesmi Tanje Kragujević „Zemlja ruža“ ...
Ove godine 23. Festival cveća RUŽE LIPOLISTA održava se od 14. do 17. juna, kažu u Turističkoj organizaciji grada Šapca, koja sa Udruženjem „Ruže Lipolista“, pod pokroviteljstvom grada, organizuje ovaj festival. Manifestacija koja ima za cilj afirmaciju proizvodnje ruža, kojom se u ovom selu bavi više do dvadesetak porodica, okupiće proizvođače, distributere, rasadničare, ali i umetnike – slikare, pesnike i brojne goste. Velika izložba cveća održaće se 17. juna, u dvorištu Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ u Lipolistu, a prethodiće joj – 15. i 16. juna - raznovrsni programi: prva Mačvanska slikarska kolonija u Etno dvorištu Slobodana Topalovića i književni susreti u avliji Marinkovića, kao i tradicionalna podela ruža i program na Trgu šabačkih žrtava, 14. juna. I ove godine biraće se najbolji proizvođači, kažu organizatori, a laskave titule prošle godine poneli su Rasadnik „ALOJA Zeleni med“, za proizvodnju van asortimana ruža, najlepši aranžman napravili su u Rasadniku „Ivanović“ iz Sinoševića, a najbolji proizvodni asortiman ruža proizveo je Rasadnik „Marinković“, koji ove godine obeležava četiri decenije postojanja.
Grad je u okviru projekta prekogranične saradnje „3R – Rosis, Rosas, Rosarum“, kroz partnerstvo sa Slavonskim Brodom, sredstvima iz fondova Evropske unije, obezbedio logistiku Festivalu, kroz sajamske štandove, pa je u poslednjih nekoliko godina porastao broj posetilaca, kao i interesovanje izlagača za predstavljanje u najmirisnijem selu Srbije. Lipolist je pobratim sa holandskim mestom Lotum, čime se stvaraju mogućnosti za dalju saradnju i popularizaciju proizvodnje cveća.
Prve ruže u ovom selu, podno Cera, procvetale su početkom tridesetih godina prošlog veka, u domu Topalovića. Snažni zamah u razvoju ova proizvodnja doživela je sedamdesetih godina, kada nastaje još šest rasadnika, a druga velika ekspanzija desila se posle 2000. godine. Danas u ovom i okolnim selima odgaji se oko milion sadnica ruže, od kojih se najveći deo plasira na tržištu Rusije, potom zemalja u okruženju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i zahtevnom tržištu Italije, Poljske, Nemačke, Holandije, Ukrajine, Kazahstana...
„Samo da ruže lepše cvetaju i mirišu“ kaže stih pesnika Tomislava Marinkovića, prerastao u himnu kojom svake godine domaćini dočekuju goste iz celog sveta. Tako će biti i ovog juna.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa