Info

1. jun 2017.1. jun 2017.
UČENICI OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ NA REPUBLIČKOM TAKMIČENjU

„ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“ OSVOJILI PRVO MESTO

MaČvanski okrug na tronu
Nedavno je u OŠ „Nikolaj Velimirović“ pristigla i četrdeset osma republička nagrada. Ovaj put za to su bili zaslužni članovi Saobraćajne sekcije Ksenija Živković, Teodora Mašić, Jovan Nikolić, Dimitrije Pavlović sa nastavnicima Željkom Nikolićem, Ivanom Braunštajnom i Milanom Đurićem. Znanje i spretnost pokazali su na dvodnevnom Republičkom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ održanom u Beogradu 20. i 21. maja, a kao rezultat napornih priprema i rada došla je titula prvaka.
- Bila je velika i jaka konkurencija. Postojala je i trema ali kada krenete na poligon ona nestane. Kada su nas proglasili pobednicima ispunila me je neopisiva sreća i oduševljenje što je baš Mačvanski okrug osvojio prvo mesto. Radost je veća samim tim što smo taj uspeh ostvarili kao ekipa. Bilo nam je super. Iako su pripreme bile naporne, a savladavanje poligona, posebno gradske vožnje, zahtevno, uz druženje sve je bilo mnogo lakše. Upravo zbog svega toga pozvala bih da nam se i ostali pridruže i oprobaju u takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ – rekla je Ksenija Živković, učenica VI4.
Za nastavnika Milana Đurića ovo nije prvi uspeh kada su u pitanju članovi Saobraćajne sekcije. Posle dva druga republička mesta koja su osvojili učenici u pojedinačnoj konkurenciji prethodnih godina prva ekipna titula je jedna od najdražih.
- Zahvaljujući dobroj pripremljenosti ne samo Ksenije nego i ostalih članova tima uspeli smo da među dvadeset sedam okruga zauzmemo prvo mesto. Pripreme su ove godine krenule tek na proleće, umesto, kao što smo to radili prethodnih godina, u septembru, tako da smo radili ubrzanim tempom. Malo nas je i kiša ometala poslednjih dana pred takmičenje, pa nismo mogli da postavimo poligon, ali smo radili na znanju iz saobraćajnih propisa i na izradi testova. Takođe moram istaći da smo imali veliku pomoć oca našeg učenika Dimitrija Pavlovića koji je bukvalno bio deo tima pomogavši nam da ostvarimo ovaj uspeh – istakao je nastavnik Milan.
Tokom dvodnevnog takmičenja učesnici su bili smešteni u Železničkoj školi u Zdravka Čelara gde je odrađeno saobraćajno testiranje, odnosno izrada saobraćajnih testova.
- U Ledenoj dvorani „Pionir“ imali smo poligon spretnosti i poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju gde im je napravljena situacija koju oni moraju da savladaju da bi došli do cilja prolazeći pored sudija bukvalno simulirajući vožnju u gradu. Mislim da je trema bila veća kod nastavnika. Stajati na tribinama Ledene dvorane u „Pioniru“ i posmatrati učenika sa kojim sam radio prethodnih meseci i gledati da u takvim situacijama ne pogreši negde izaziva i kod nas nervozu i tremu.
Osvajanjem prvog mesta postavili su sebi novi zadatak utoliko teži jer titulu treba odbraniti.
- Postignuti rezultat vrlo je teško ponoviti u ovakvoj konkurenciji, ali ćemo se potruditi. Ksenija je tu, kao i ostali članovi Saobraćajne sekcije. Počećemo opet sledeće godine verovatno u septembru tako da ćemo imati malo više vremena za pripreme. Ni Ksenija ne bi trebalo da ima sledeće godine problema da uzme i neko mesto u pojedinačnoj konkurenciji. Inače, Saobraćajna sekcija služi da se deca uče i osposobe za bezbedno kretanje u saobraćaju. Prvenstveno za vožnju bicikla u saobraćaju, za poštovanje propisa. Sve to radi njihove lične bezbednosti. To je ono zbog čega bih pozvao da se još više učenika uključi. Naučili bi mnogo toga i samim tim povećali svoju ličnu bezbednost prilikom učešća u saobraćaju – poručio je nastavnik Milan.
O. G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa