1. jun 2017.1. jun 2017.
PROMOCIJA NOVOG ROMANA VUKA DRAŠKOVIĆA U ŠAPCU

Ko je ubio Katarinu, odnosno Jugoslaviju

Istorijska presuda onima koji su ubili Katarinu daleko je od nas, ali će ona biti izrečena
U Šabačkom pozorištu održana je promocija novog romana Vuka Draškovića „Ko je ubio Katarinu“. Naslov dela asocira na kriminalističku priču, a zapravo metaforično kazuje o istinitim događajima iz piščevog života, kao i iz života svih nas.
Petnaest zasebnih priča prerasta u roman zahvaljujući svom tematskom jedinstvu: drama i haos ratnih zbivanja kako na frontu, tako i u pozadini posvađanih nekadašnjih republika, među svakodnevnim likovima koje izjeda zlokobna doktrina ne samo bezočnih i ostrašćenih lidera nego i samozvanih duhovnih vođa i dušebrižnika nacije.
- Roman je o ubistvu Katarine, pri čemu je Katarina, sa razlogom, ime za jednu ubijenu državu. Ja ne znam šta su čitaoci očekivali, ali pred njima je ono šta sam napisao. „Katarina“ iz naslova knjige je pseudonim za nekadašnju SFRJ, a ja sam, da tako kažem, opsednut ovim zlom koje nam se dogodilo nakon raspada Jugoslavije. Zbog toga sam, izmeđuostalog, i napisao ovu knjigu, kao optužnicu protiv onih koji su nam ubili državu, istoriju, prošlost, budućnost – istakao je Drašković.
Prema njegovim rečima, istorijska presuda onima koji su ubili Katarinu daleko je od nas, ali će ona biti izrečena.
Književna kritičarka Ljiljana Šop je naglasila da je Drašković u knjizi „Ko je ubio Katarinu“, ostao dosledno veran sebi i svojim temama, svom poimanju istorijskih događaja na trusnom balkanskom tlu, svom shvatanju angažovane književnosti koja ne izmišlja nego promišlja stvarnost
- Iskusni romansijer, Drašković pokazuje da „pravila“ dobre priče za njega nisu tajna, ali se istovremeno ne odriče romansijerskog daha i zamaha, pa se tek u celini pročitana njegova nova knjiga otvara kao roman o životu i smrti Jugoslavije u životima i smrtima njenih građana – napomenula je Šop.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa