1. jun 2017.1. jun 2017.
PESMO MOJA ZAMIRIŠI SVETOM
GODIŠNjI KONCERT „MAČVANSKI“ U BOGATIĆU

PESMO MOJA ZAMIRIŠI SVETOM

U organizaciji Kulturno-obrazovnog centra Bogatić i pokroviteljstva Opštine Bogatić održan je godišnji koncert mešovitog hora “Mačvanski”. Manifestacija pod nazivom “Pesmo moja zamiriši svetom” održana je povodom pedeset godina svete arhijerejske službe Njegovog Preosveštenstva Lavrentija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću.
Program izveden u crkvi obuhvatio je blok duhovnih kompozicija, blok izvornog melosa, blok klasičnih kompozicija, nastup dečjeg hora, kazivanje istoričara Radovana Kalabića i solo nastup Suzane Jurišić. Ispred dirigenta Ivana Radovanovića nastupali su Nadežda Lovčević, Slavica Stekić, Vesna Alimpić, Suzana Jurišić, Ivana Fodora, Jasmina Dobrivojević, Deniza Gajčanski, Leposava Puzić, Milena Ćirović, Jelena Jokić, Maja Đorđić, Olivera Tetiković, Teodora Tetiković, Ljiljana Bursać, Čedomir Čolić, jerej Nikola Milošević, Sima Puzić, Kristijan Maksimović, Slaviša Joldić, Ivan Ostojić, Milan Petrović i Vladimir Mašić.
Mačvanski hor osnovan je 2013. godine u sali Kulturno–obrazovnog centra Bogatić, kada se grupa od desetak mačvanskih poklonika harmonskog pevanja i kulturne emancipacije svog kraja našla na prvoj probi i audiciji za hor. Prepoznajući lepotu koju čine sklad hrišćanske vere i tradicije sa višeglasnim pojanjem, hor “Mačvanski” je svoju osnovu pronašao uz skute jedne, svete, saborne i apostolske crkve. Vremenom, hor je izrastao u ozbiljan kamerni sastav koji može da se odvaži u izvođenju kompozicija u četvoroglasnom, javnom nastupu u brojnim pravoslavim hramovima, akademijama, književnim večerima i drugim kulturnim manifestacijama.
Dirigent Ivan Radovanović, jedan od osnivača festivala “Dani harmonike Ugljevik – Bijelonja – Bogatić”, biviši član Orkestra folklornog ansambla “Đido”, saradnik srpskih kulturnih klubova u Engleskoj, Rumuniji i Francuskoj, ovim putem se zahvalio svim članovima i pozvao nove da im se pridruže.
-Kroz hor je prošlo preko pedeset članova. Ideja celokupnog pokretanja hora je pre svega bila spoj harmonskog sklopa i vertikalnog sazvučja srpske pravoslavne muzike. Hteli smo da kako sa svetovne strane, tako i sa duhovne odnosno, preko duhovnih kompozicija, doprinesemo svom kraju u tom crkvenom pojanju. Ono što je interesantno je da postoji raspisani aranžman za četvoroglasje Mačvanskih izvornih pesama, što je jedinstven slučaj, ne samo kod nas već i u Srbiji. Reč je o pesmama “Lepa Keja”, “Drino vodo” i “Mano bi se šora i sokaka”. Recimo, “Udade se jagodo”, napisana je prvi put u četvoroglasju i prvi put takvu je izveo naš mešoviti hor “Mačvanski” – istakao je Ivan koji je svoj poziv pronašao u skladu svega onoga što čini deo srpskog narodnog i duhovnog etosa i umetnik koji motivaciju nalazi u nasušnoj potrebi čoveka za beskonačnim napredovanjem i stalnim usavršavanjem.
K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa