1. jun 2017.1. jun 2017.
JUBILEJ ŠABAČKIH IZVIĐAČA

Četrdeseti majski susreti izviđača Šapca

Jubilarne “Majske susrete” uveličali su izviđači iz Subotice, Kikinde, Temerina, Novog Sada, Beograda, Lazarevca, Kragujevca, Niša, Bele Crkve, Bijeljine, Vareša (BiH), Banjaluke, Trebinja i Majura. Akciju su organizovali i vodili starešina Sava Dervišević, načelnik akcije Mića Mišljenović i osam članova štaba. Akciju je otvorio starešina gradskog Saveza izviđača Velja Milošević. Pobednik u kategoriji izviđača je patrola “Povratak otpisanih” iz Temerina, kojima je pripao i pehar u trajno vlasništvo. Svih trideset patrola dobile su zahvalnice za učešće na akciji
Majsko druženje izviđača u Šapcu počelo je daleke 1977. godine. Tada je organizator bio opštinski Savez izviđača. Šabački izviđači kao dobri organizatori izviđačkih akcija i sa najboljim terenima za izviđačke aktivnosti stekli su reputaciju najboljeg organizatora u Srbiji, što je potvrđeno i 2011. godine, kada su dobili da organizuju Republičku smotru izviđača povodom 100 godina izviđaštva u Srbiji.
Ovogodišnje susrete organizovao je najstariji odred u Šapcu “Vera Blagojević” – vrlo uspešno. Akcija je sprovođena u dvanaest izviđačkih disciplina u četiri kategorije izviđača, i to: kategorija poletaraca, mlađih izviđača, izviđača i brđana.
Takmičarskim disciplinama prethodilo je svečano otvaranje akcije na Letnjikovcu, kod Doma izviđača. Uz himnu i državnu zastavu, koju su podizale planinke Jana Avramović i Milica Vučelić, program je vodila planinka Nikolina Čajić. Sve izviđače i goste pozdravio je starešina akcije Sava Dervišević, koji je posebno pozdravio veterane Miloja, Cvetina, Velju, Čapajeva, Zimpiju, Đovanija, Milenu, Boku, Budu, Džombu... i zahvalio im što su svojim prisustvom uveličali akciju. Među veteranima bilo je i onih koji pamte prve “Majske susrete”.
U ovom delu akcije posebno interesantna bila je predaja raporta nečelniku akcije od strane vođa svih trideset patrola.
Najzad akciju je svečano otvorio najstariji po izviđačkom stažu i jedan od učesnika prvih majskih susreta Velja Milošević, ranije predsednik izviđača Jugoslavije i Srbije, danas starešina Gradskog Saveza izviđača Šapca.
Po svemu što se događalo pre i posle akcije – vidi se da se isplatio skoro dvomesečni trud na pripremi ovako velike akcije gde je bilo 250 izviđača. Velja Milošević je, sa dozom nostalgije za minulim vremenima, ukratko evocirao uspomene na prve “majske susrete” i sve ostale na ovamo od pre 40 godina, pomenuo razvojni put organizacije u Šapcu, zatim je pozdravio izviđače i zaželeo im uspeha na takmičenjima i na kraju srećan povratak u svoja mesta, potom proglasio otvorenom akciju “majski susreti”.
Organizator je namerno za ove jubilarne susrete planirao da se susreti održe u gradu, u gradskom parku, na Starom gradu i na Letnjikovcu, sve sa ciljem da takmičari vide naš lep grad i da građani vide šta rade izviđači.
Nakon dvodnevnog takmičenja, na sreću po lepom vremenu, izviđači su rešili sve “tajne” zadatke koje im je spremio organizator, videli naš grad, mnogi su se i tokom akcije fotografisali, tako da, bez obzira na umor, odlaze sa najboljim uspomenama iz Šapca.
Po završetku takmičenja takmičarska komisija je pregledala sve radove, ocenila njihov izviđački kvalitet i rangirala ekipe po kategorijama. Tako je u kategoriji poletaraca najbolja bila patrola “Lenjivci” iz Novog Sada. U kategoriji mlađih izviđača najbolja je bila partola “Jurij Gagarin” iz Temerina. U kategoriji starijih izviđača pobedila je partola “Povratak otpisanih”, takođe iz Temerina. I na kraju, u kategoriji Brđana najbolja je bila patrola sa čivijaškim nazivom “Dva zeta i tri deteta” iz Šapca.
Sve patrole dobile su zahvalnice za učešće na akciji, a one najbolje i pehare. Pehar za najbolji topografski rad dobila je patrola “Lemuri” iz Niša. Pehar za najbolji rad poletaraca dobila je patrola “Lenjivci” iz Novog Sada. Prelazni pehar u kategoriji mlađih izviđača dobila je patrola “Jurij Gagarin” iz Temerina.
Prelazni pehar u kategoriji starijih izviđača dobila je patrola “Povratak otpisanih” iz Temerina. Prelazni pehar, sada po treći put, u trajno vlasništvo dobili su izviđači iz Temerina. Majske susrete veoma objektivno pratila su šabačka sredstva informisanja.
Za uspešno organizovanu i izvedenu akciju organizator se toplo zahvaljuje na pomoći mlekarama „Šabac“ i „Milovanović“ i firmi “Eliksir”. Radio-amateri kluba “Nikola Tesla” iz Šapca i ovoga puta, kao i svaku veću akciju do sada, pomogli su na najbolji način tako da po pitanju praćenja toka akcije nigde nije bilo problema, pa time i zaslužuju veliko hvala od strane organizatora.
Sa velikim zadovoljstvom akciju je, uz prethodni zajednički snimak za uspomenu, svečano zatvorio starešina akcije Sava Dervišević.
Tekst i foto:
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa