8. jun 2017.8. jun 2017.
KRIVINA U OGLEDALU

Bolje fontana nego grob

Živoje sa Letnjikovca hteo je da ide na otvaranje muzičko-svetleće fontane na Slaviji. Naviknut da naprednjaci iz Šapca idu glavom bez obzira na svakakva otvaranja fraj, pitao je onog glavnog kada će biti organizovan odlazak, ali se neprijatno iznenadio da tako nešto nije planirano.
Odlučio je onda da komšiji Miretu pomogne oko zidanja garaže, a da fontanu obiđe u sopstvenoj režiji prvi slobodni dan koji bude imao. Prvi put je o svom trošku otišao da vidi nešto što je štiklirao kao rezultat vrednog i mukotrpnog rada sada već predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Na televizoru je pratio svečani čin. Em radi, em blješti, em svira. Tri u jedan, pomislio je u trenutku i seti se da i Šabac ima fontanu, ali da je baš i ne obilazi, jer ona nije delo njegovih saboraca pa nije u redu da joj se divi. Ne razume one koji kritikuju veličanstveni objekat na sred Slavije. Uostalom, siguran je da je za Srbiju brže, jače i bolje da na Slaviji ima fontanu nego grob, pa makar to bio i Velikog Dimitrija Tucovića.
I put ga tako nanese u srpsku prestonicu. Upeklo sunce, a ona beogradska betončina mu crpi energiju nemilice. Zapalio je od Balkanske, preko Terazija ka Slaviji pun neke neobične miline. Nije računao, međutim, na nekoliko problema.
Zeznuo se, jer je otišao po danu, i neće videti kako blješti. To ga je baš pogodilo, jer je pozajmio telefon od klinca kako bi se slikao pored šarenih slapova. Zakasnio je da je čuje, jer fontana „svira“ samo u određenim intervalima, a uvežbavao je u svojoj sobi, krišom, čuveni „munvolk“ od Majkla Džeksona ne bi li ga prezentovao uz zvuke fontane. Na kraju ga je dotuklo to što nije mogao da stigne do fontane, jer je hteo da se umije od žege koja ga je sve više savladavala. Da plakne noge, to je znao da nije moguće, jer je dan ranije predsednik rekao da fontana neće služiti toj nameni.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa