8. jun 2017.8. jun 2017.
Buđenje novih naraštaja
FESTIVAL DRAMSKIH SEKCIJA OSNOVNIH I SREDNjIH ŠKOLA OKUPIO VELIKI BROJ MLADIH

Buđenje novih naraštaja

Prve večeri juna zaživeo je projekat Šabačkog teatarskog pokreta koji ima za cilj, kako je istakao dr Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, stvaranje nove publike teatra i približavanje omladine pravim vrednostima – teatru, knjizi i umetnosti
Sve ono što su od novembra meseca prošle godine radili u okviru svojih dramskih sekcija uz pomoć nastavnika i glumaca Šabačkog pozorišta osnovci i srednjoškolci imali su priliku da pokažu prethodnih dana.
- Uvek je lepo raditi sa decom, ali nije baš lako. Prvo, zato što su mnogi od njih prvi put stali na scenu. Drugo, zato što je trebalo sve to uskladiti sa našim i njihovim obavezama. Mislim da smo ih, ako ništa drugo, uspeli da zainteresujemo za pozorišnu umetnost i da ih podstaknemo da to vole. Radila sam u Školi primenjenih umetnosti i prezadovoljna sam i odzivom i njihovim odnosom prema tome šta smo radili. Ako sam išta postigla to je da oni dolaze da gledaju svaku predstavu Šabačkog pozorišta. Od tog prvog dana kad smo se sreli u novembru do danas njih jedanaest, koliko ih imam u grupi, gledali su svaku predstavu Šabačkog pozorišta. I to je već uspeh. Sigurno je da neće biti glumci, možda neki od njih i hoće, ali će makar biti obrazovana publika – izjavila je glumica Aneta Tomašević pred početak Festivala prošlog četvrtka.
Festival dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola, svojevrsni projekat Šabačkog tetarskog pokreta, okupio je veliki broj mladih koji su u međusobnom nadmetanju odmerili svoje glumačke talente.
- Vrlo sam zadovoljan što krećemo konačno. Ovo je bilo napornih šest meseci zato što je cela ova akcija vrlo složena jer zavisi od škola, dece, od njihovih mogućnosti, od vremena. Pozorište zahteva celog čoveka. Prvi put nam je da objedinjavamo ovoliko škola. Mislim da smo uspeli. Osećam da će ovo biti prvo dobro pravo druženje. Očekujem da na predstave dolaze deca iz svih škola, da gledaju međusobno ko je šta napravio, da upoređuju, da se takmiče. Na kraju ćemo podeliti mnogo nagrada i spremati se odmah za dogodine – poručio je direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.
Festival je otvorio dr Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, izrazivši svoje zadovoljstvo postignutim tokom šestomesečnog rada.
- Kada smo u novembru prošle godine osmišljavali Teatarski pokret zajedno sa pozorištem ideja nam je bila da stvorimo novu publiku teatra i da približimo omladini prave vrednosti – teatar, knjigu i umetnost. Verujem da će animirana omladina koja sada nije samo posmatrač već učesnik i tvorac novih kulturnih sadržaja biti nova pokretačka snaga grada – rekao je dr Goran Stojićević.
Zavesa na prvi Festival dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola biće spuštena sutra posle predstave u čast nagarađenih. Tada će tročlani žiri u sastavu prof. Kata Jugović i glumci Petar Lazić i Ivana Jokić proglasiti najbolje predstave u kategoriji osnovna i srednja škola.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa