8. jun 2017.8. jun 2017.
Recikliranjem do dobiti
U STRUČNOJ HEMIJSKOJ I TEKSTILNOJ ŠKOLI ODRŽANA RADIONICA PROJEKTA „SKAR“

Recikliranjem do dobiti

tehničkih nauka u Novom Sadu tokom tročasovnog druženja prošlog četvrtka, 1. juna, uputili učenike u efikasne načine upravljanja ambalažnim otpadom
Započet sa realizacijom u aprilu ove godine projekat „SKAR – Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža, reciklaža“ članova Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država prošlog četvrtka predstavljen je i učenicima Stručne hemijske i tekstilne škole. Ova šabačka škola je jedna od deset odabranih koja je uključena u aktivnosti osmišljene da informišu, edukuju i podstaknu srednjoškolsku populaciju u rešavanju problema vezanog za upravljanje ambalažnim otpadom.
- U pitanju je podizanje svesti đaka da bi oni širili u svojoj sredini svest o reciklaži ambalažnog otpada. Koliko je to zapravo značajno, koliko mi njega imamo, koliko ga oni prave u svojim školama i, naravno, na kraju ekonomska realizacija svega toga, odnosno valorizacija koliko bi finansijski mogli da izvuku iz svega toga kada bi reciklirali na odgovarajući način – rekla je Bojana Zoraja, asistent sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Tokom tročasovnog druženja na dvodelnoj radionici koja se sastojala iz teorijskog i praktičnog dela učenici su imali priliku da čuju o problematici upravljanja otpadom, ekološkim i zdravstvenim problemima koji nastaju usled neadekvtanog upravljanja otpadom, kao i sa osnovim vrstama otpada. Takođe, u drugom, praktičnom delu obučili su se u proračunavanju količine produkovanog ambalažnog otpada u svojoj školi i opštini, izvršavanju finansijske i ekološke valorizacije ambalažnog otpada. Istovremeno informisali su se o mogućim načinima sprovođenja promotivnih aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju reciklaže ambalažnog otpada.
- Na moje zadovoljstvo deca su se odazvala u velikom broju. S obzirom da predajem Osnove reciklaže i materijale za reciklažu upoznati su sa ovom temom. Nadam se da će se ovim projektom još više upoznati sa upravljanjem otpadom i reciklažom – izjavila je prof. tehnološke grupe predmeta Aleksandra Nikolić.
Završna konferencija projekta planirana je za decembar ove godine. Na njoj će po jedan učenik sa svojim profesorom iz škola učesnica iz Subotice, Sombora, Vrbasa, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Beograda, Bora, Šapca i Loznice, prezentovati rezultate i multimedijalne projekte.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa