8. jun 2017.8. jun 2017.
PRVO NAJMLAĐI
ŠKOLSKI SPORT

PRVO NAJMLAĐI

Nova tartan staza u Šapcu zvanično je otvorena mini atletikom. Najmlađi školarci prvi se oprobali na novoj podlozi. Memorijali namenjeni srednjoškolcima
Osnovci su vodili borbu u sedam disciplina (muška i ženska konkurencija), dok su srednjoškolcima namenjeni skok u dalj (Memorijal “Dragutin Lazarević Cakan”) i 100 metara (Memorijal “Sava Rakić”). Trijumfovali su: (1. do 4. razred) Teodora Janković (J.O.), Andrej Popović (J.V.) (60m); Anastasija Bogićević (S.N.), Filip Novaković (N.V.) (vorteks); Nikolina Kovačević (Maj.), Nikolina Ignjevski (Maj.) (skok u dalj). Peti i šesti razred: Anđela Marković (V.K.), Vukašin Topalović (S.S. Lip.) (60m); Kristina Mihailović, Miroslav Marinković (N.J.) (skok u dalj); Martina Gajić (V.K.), Saša Krejaković (S.S. Lipo.) (300 m).
Tehnička škola se radovala pobedama u obe srednjoškolske discipline. Igor Vasić imao je najduži skok u dalj, a Miloš Marinković najbolje vreme trke na 100 metara.
TARTAN STAZA
Toliko pominjana tartan podloga predstavlja višeslojnu strukturu koja se polaže na neoštećen beton ili asfalt. Noseći i nivelišući sloj tartana su kompresovani komadići gume i čvrsta poliuretanska površina. Habajući sloj ne sprovodi vodu u unutrašnjost, te se ona mora mehanički ukloniti, ali apsorbuje udarce, silu pritiska i otporna je na sve vremenske uslove. Do 1968. godine, u svetu je korišćena podloga posuta šljakom, koja je pogodna po sunčanom vremenu, ali je kiša pretvara u blato. Mnoga takmičenja su otkazivana i odlagana zbog toga, te je kompanija “M3” iz Mineapolisa anagžovala čuvenog Džesija Ovensa da ubedi OK Meksika kako bi odobrio korišćenje nove staze na Igrama u Meksiko Sitiju. U prvoj verziji, masu za podlogu činili su reciklirani opiljci automobilskih guma i asfalt, međutim, ona nije bila otporna na oštećenja koja su stvarale bodlje sprinterica.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa