22. jun 2017.22. jun 2017.
Lokalni akcioni plan zapošljavanja usmeren ka unapređenju zaposlenosti

Sve manja nezaposlenost

Iz godine u godinu u Šapcu je sve manje nezaposlenih. Prema zvaničnim podacima broj nezaposlenih u aprilu 2014. bio je 11.974. Naredne godine taj broj iznosio je 11.918, a već 2016. godine - 11.470. aprila 2017. u Šapcu je nezaposleno 10.190 ljudi.
S ozbirom na činjenicu da je do kraja godine planirano zapošljavanje 540 ljudi, najvećim delom u multinacionalnoj kompaniji Jazaki, može da se očekuje da broj nezaposlenih bude 9,6 hiljada. Od 2014. godine u SRZ prodato je 34 parcele investitorima, kako domaćim, tako i stranim.
Grad Šabac 20 odsto budžeta investira u obrazovanje, a za program obuke radi povećanja mogućnosti za zapošljavanje i obuke za poznatog poslodavca planirano je iz Gradskog budžeta 6.000.000 dinara.
Obuke za povećanje mogućnosti za zapošljavanje namenjene su podizanju kvaliteta ponude na tržištu rada, tačnije nezaposlenim licima koja žele da povećaju svoju mogućost zapošljavanja. Ciljevi obuka su unapređenje kvaliteta radne snage, podizanje nivoa konkurentnosti i zapošljavanje nezaposlenih lica. Sticanjem znanja i veština podiže se nivo kompetentnosti nezaposlenih lica.
Obuke na zahtev poznatog poslodavca organizuju se radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu. Namenjene su podizanju kvaliteta radne snage, sticanjem viših profesionalnih kvalifikacija, na osnovu potrebe i zahteva određenog poslodavca.
Osim spomenutih obuka mere aktivne politike zapošljavanja predviđene Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, koje su usmerene ka unapređenju zaposlenosti na teritoriji grada Šapca, a koje će biti realizovane u 2017. godini sredstvima iz budžeta Grada, uz učešće sredstava iz Republičkog budžeta, posredstvom konkursa Nacionalne službe postoje i još neke. One podrazumevaju: Program podsticaja zapošljavanja žena starijih od 58 godina i muškaraca starijih od 60 godina, Podrška razvoju preduzetništva, Podrška razvoju preduzetništva putem udruživanja, Program podsticaja osnivanja zadruga, Program podsticaja zapošljavanja medicinskih radnika i realizacija projekta „Dostupna primarna zdravstvena zaštita na seoskom području”, Javni radovi i Stručna praksa. Neke obuke sprovedene su takođe i za fabriku Jazaki.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa