Berza

  • aero 810 ▼ -1,22%
  • dinnpb 4.400 ▼ -0,95%
  • htbl 60 ⚫ 0,00%
  • impl 3.350 ⚫ 0,00%
  • niis 675 ▼ -0,44%
  • tgas 12.305 ⚫ 0,00%
  • vbse 2.000 ▲ 5,21%
(22. jun 2017.)
ISTRAŽIVANjE „GLASA PODRINjA“ O ZAJEDNIČKOM NASTUPU STRANAKA PROTIV REŽIMA ALEKSANDRA VUČIĆA NA GRADSKIM IZBORIMA U BEOGRADU

HOĆE LI SE OPOZICIJA UJEDINITI? VUK JEREMIĆ:

MORAMO BITI ZAJEDNO
Vuk Jeremić je ostvario na predsedničkim izborima u Srbiji rezultat od skoro šest odsto glasova i bio četvrtoplasirani. Nema nameru da odustane od bavljenja politikom i veruje da su predstojeći lokalni izbori u Beogradu idealna prilika za zajednički nastup opozicije.
Veruje da je ujedinjenje opozicije najvažnije pitanje u srpskom političkom životu.
- Nemamo šta da tražimo na beogradskim izborima ako ne pokažemo spremnost da stavimo po strani lične i stranačke interese, kao i lične sujete. Ako ne budemo u stanju da se ujedinimo, pokazaćemo neozbiljnost zbog koje će nas građani kazniti ili odsustvom sa izbora, ili glasanjem za neke treće kandidate. Neka mi neko kaže da li postoji ijedan normalan razlog zbog čega svi oni koji zaista žele da dođe do promena, nisu u stanju da kažu da na beogradske izbore treba da izađemo zajedno. Pa, nećemo u Beogradu da odlučujemo da li se ide u NATO ili ne, ili o tako nekom strateškom pitanju. Beogradski izbori su idealna prilika.
Šta ako ne dođe do ujedinjenja?
- Razumem da postoje ideološke, čak i vrednosne razlike, između određenih delova opozicije, ali mi naprosto nemamo pravo da dozvolimo da te razlike budu u prvom planu, jer mi živimo u elementarnoj nepogodini na svim nivoima. Ne budemo li u stanju da nastupimo zajedno, sudiće nam istorija.
Izjavili ste da nikada više ne biste izašli na izbore pod ovakvim uslovima?
- Ne treba ponavljati grešku sa predsedničkih izbora i izlaziti na klanje kao što se desilo 2. aprila. Kroz zajednički nastup treba insistirati na tome šta su uslovi za upristojenje normalnih uslova. Posle toga, kada napraviš tu vrstu zajedništva, tada će teško da iskoči neko, ili ukoliko iskoči – tada će biti ti koji će biti kažnjeni na izborima. Biće to težak posao, ali ne i nemoguća misija.
Najavili ste formiranje nove stranke na jesen?
- Rezultat koji sam ostvario na predsedničkim izborima nije toliko loš koliko je izgledao u izbornoj noći. Analizirali smo šta se desilo. Izuzetno sam zahvalan svima koji su za mene glasali. Imam i prema njima i prema svim drugim građanima obavezu da nastavim politički angažman. Sve te priče da je Vuk pobegao, otišao, probao, pa kada je video da ne ide - otišao u Ameriku, nemaju veze sa istinom. Poslednja dva meseca proveo sam na postavljanju temelja za stvaranje nove političke organizacije koja će i u formalnom smislu biti formirana na jesen.
Kako komentarišete početak mandata predsednika Srbije Aleksandra Vučića?
- Ako je mandat predsednika Srbije započeo davljenjem novinara, kako li će se tek završiti? To je, rečeno najblažim rečnikom, skandal. Jedna vrsta divljeg zapada. To ne može da se završi dobro, takva vrsta banditskog ponašanja prema građanima u po bela dana, pred kamerama, govori o tome da oni više nemaju aspolutno nikakvu ogradu. Pre svega, od nas građana zavisi da li ćemo da pristanemo da živimo u takvim uslovima.
ZORAN ŽIVKOVIĆ:
NE SME DA BUDE SUJETA
O potrebi ujedinjenja opozicije govori i lider Nove stranke Zoran Živković.
- Opozicija mora da se ujedini, i nikako ne sme da bude sujeta, ličnih odnosa, ili bilo čega. Ne priznajem lične odnose u politici. Mogu nekog da volim, mrzim, poštujem, ali postoji viši cilj, a to su beogradski izbori. Moramo da prevaziđemo sve osim ideoloških razlika. To je jedina granica koja ne sme da se pređe. Stranka koju vodim ne može da bude u koaliciji sa onima koji su protiv našeg puta ka Evropskoj uniji i ne mogu da budem sa onima koji veličaju tuđe predsednike, koji su, inače, pravi diktatori.

Bez obzira što su ovo lokalni izbori?
- Bez obzira na tu činjenicu. Govorim o predizbornoj koaliciji. Kada je reč o posleizbornoj koaliciji, apsolutno nema saradnje sa režimom i sa Srpskom radikalnom strankom.
Da li je onda verovatnije da na predstojeće izbore opozicija ide u dve kolone naspram režima?
- Da, i to je nešto što je dobro. Verujem da tako možemo da dobijemo veći broj glasova, odnosno da će Aleksandar Vučić procentualno da dobije manje. Cilj Nove stranke je da se napravi koalicija i da ta koalicija bude pobednik izbora. Dakle, ne cenzus koalicija, već koalicija koja će da pobedi, a pobeda je sve preko 30 odsto pošto niko neće imati 50. Takva pobeda bi Beogradu donela vlast koja će biti dobra za građane prestonice, ali koja će, takođe, biti najbolje sredstvo za dalju borbu protiv režima Aleksandra Vučića.
U poslednje vreme nešto baš i ne funkcioniše saradnja sa Sašom Jankovićem?
- Ostalo je da će gospodin Janković da pozove, pošto je nedavno registrovao Pokret. Meni je potpuno ok bilo koji njegov stav, samo mi je važno da taj stav znam, da bude javan, i da se ne menja na svakih 15 dana. Rekao sam da su neke odluke koje su donete od ljudi, koji nisu politički relevantni, vrsta amaterizma koja se pokazala i tokom kampanje za predsednika Srbije i tu pre svega mislim na šefa kampanje koji je tada bio. Naravno da je moje poštovanje prema Saši Jankoviću, Teodoroviću, prema drugima koji su tu, bilo i ostalo očigledno.
Zašto je utisak da je teže ujediniti opoziciju nego pobediti Vučića?
- Vučić je pobedio ne samo zato što opozicija nije bila jedna i jedinstvena. On je pobedio zato što su još sveža sećanja jednog dela građana Srbije koji nikada nisu glasali, niti će glasati za Vučića, na ono što je nekada loše radila demokratska vlast. U oceni stanja su u pravu, ali im je loša stvar što idu u apstinenciju i ne izlaze na glasanje. Nemoguće je da Britanci koji glasaju četvrtkom, imaju izlaznost 78 odsto, a da mi u nedelju jedva prebacimo 50 odsto. Ako mislite da su aktuelni političari loši, da sam ja loš, uđite u moju stranku i smenite me.
Kakav je Vaš komentar na izbor Ane Brnabić za mandatara?
- Mislim da je potpuno svejedno ko će biti novi premijer Srbije. Srpska javnost se ponovo bavi ovom temom na tabloidan način, nešto poput rijaliti programa. Ko god da je – Dačić, neko iz vrha SNS, da li je to ona, potnuno je nevažno i to će biti ni senka Vučića, to će biti njegov taster. Vučić će da izabere jednog svog kuma, jednog bližeg rođaka ili nekog od svojih šofera da prenosi poruke tom ko će formalno da bude premijer. A, odlučivaće samo on.
Očekujete li neki potres u SNS ili koaliciji zbog njenog izbora?
- Ta tema ne treba da se gleda na takav način. To što je neko žena i što ima specifičnu seksualnu naklonost ili orijentaciju, to je njena lična stvar, i to nema nikakve veze sa mestom premijera Srbije. Nije to ni otežavajuća okolnost, niti je to ono što sada pokušava da se predstavi da je to kvalifikacija koja je prednost. Predsednik Vlade je neko ko vodi najodgovorniju funkciju i telo u jednoj državi. Da li to može da radi Ana Brnabić – ne. Da li je ona radila u svom životu nešto što liči na to – ne. Da li ona ima političku moć – nema. I upravo zbog toga je Vučić predložio nju, da bi on ostao jedini. Da bi Sultan Vučić ponovo mogao da odlučuje o svemu, da je on najvažniji čovek, a da kada nešto ne valja onda će on da kaže – to su ovi iz Vlade, nemaju pojma. Onda će da se izdere na njih, pa će da ih smeni, i stavi nekog novog.
Mandat predsednika Srbije je započeo davljenjem novinara i veoma čudnom konferencijom za štampu?
- Vučić je na konferenciji za štampu na kojoj je predstavio mandatarku – podivljao. To je najblaži izraz koji mogu da iskoristim. Optužio je građane, koji su skupili hrabrost da mu kažu da je krao na izborima, da su nasrtali na kriminalce, policajce i kobre, koji su nama pravili kordon. To je ponovio 20 puta i to je apsolutno nenormalno ponašanje. Imali smo premijera na nervnoj bazi, sada imamo predsednika, a Srbiji treba normalan predsednik.
TAMARA TRIPIĆ:
GRAĐANI OPOMINjU
DS je stalno na terenu i razgovaramo sa građanima i jasna je njihova poruka da žele ujedinjenje opozicionih partija u borbi protiv nedemokratske vlasti koja je oličena i u koaliciji koja vodi Beograd, kaže u razgovoru za „Glas Podrinja“ Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke.
Kakav je stav DS po pitanju ujedinjenja opozicije?
- Građani stalno opominju da je potrebno da se ujedine demokratske proevropske snage. Isto tako traže od partija da ponudimo rešenja, da ponudimo viziju i da na izbore izađemo sa idejom grada i države koji će politički i organizaciono biti podrška svakom čoveku. Oni žele grad i sadašnjosti i budućnosti, servis i oslonac za izazove koje danas preživljavaju Beograđani. Opozicija mora da se okupi ne zato što želi da vlada umesto Vučića, a kao Vučić, već zato što ima program i ciljeve i menjaće sistem koji već pet godina uništava temelje demokratske države.
Da li će DS da insistira na svom kandidatu za gradonačelnika?
- DS insistira na programu, insistiramo na vrednostima koje ćemo promovisati i kada osvojimo vlast i braniti u Beogradu, insistiramo na konkretnim rešenjima za probleme građana, insistiramo na ciljevima koji će se ticati građana, a ne samo asfalta i betona.

Utisak je da je teže ujediniti opoziciju nego srušiti Vučića?
- Opozicija prolazi kroz jedan objektivno težak period s obzirom da funkcioniše u ambijentu skoro potpunog medijskog mraka, svakodnevne opstrukcije u parlamentu, uz pravosuđe kao moćan politički alat Srpske napredne stranke u uništavanju političkih i društvenih potencijala opozicionih aktivista. U toj atmosferi, opozicija se borila za parče slobode i polako sazreva ideja objedinjavanja oko ideja koje će na kraju srušiti vlast Aleksandra Vučića. Ukoliko analiziramo prethodne parlamentarne izbore, proteste nakon predsedničkih izbora, pa i izborni rezultat Belog Preletačevića, jasna je poruka birača da nije dovoljno da zajedno sa njima negodujemo zbog pogubne vlasti okupljene oko SNS. Od političara očekuju konkretne predloge i rešenja kako da žive u pristojnijem gradu i državi.
Srbija je, konačno, dobila mandatarku za sastav nove Vlade. Kakav je Vaš kometar na izbor Ane Brnabić?
- Ideja da žena preuzme odgovornost za vođenje zemlje je dobra ideja, ali mi moramo da budemo svesni da je Srbija dobila samo jedno ime i prezime koje će sesti u fotelju na kojoj i dalje stoje inicijali Aleksandra Vučića. Ništa se nije promenilo, jer imamo istu koaliciju, iste ljude, isti politički nekapacitet najviših nosilaca u toj Vladi. Sada su samo promenili kancelarije bez ideje da se nekome zaista omogući da jača sopstveni autoritet unutar te Vlade. Gospođa Brnabić će nesumnjivo imati problem, jer nema nikakav politički kapacitet, a sa Vladom Republike Srbije preuzima na sebe odgovornost za realizaciju svih Vučićevih obećanja, svih velikih najava koje su imale za cilj samo da jednokratno obezbede rast rejtinga Aleksandra Vučića ili njegove Srpske napredne stranke.
NAS BI OBESILI
Da li možete da zamislite kakva bi bila reakcija ljudi iz aktuelnog režima da je vlast, čiji ste bili deo, potpisala Briselski sporazum?
Nikada u životu ne bih potpisao Briselski sporazum, a da je potpisan za vreme naše vlasti, ti isti koji su danas na vlasti verujem da bi nas obesili na Terazijama. I to, verovatno sa pravom. Kada sam bio ministar inostranih poslova, Kosovo nije bilo član nijedne međunarodne organizacije, ni sportske, a kamoli neke ozbiljnije. Kosovo nije tada imalo pozivni telefonski broj, na severu Kosova je postojala u punom i funkcionalnom smislu srpska država sa zdravstvom, pravosuđem i školstvom. Postavlja se pitanje kako su to oni pregovarali, da daju sve to što su dali, a da ne dobiju ništa. Možda su nešto drugo dobili, a da se o tome ne govori, a to je okretanje glave međunarodne zajednice od toga na koji način i sa batinašima i kontrolisanim medijima drže vlast.

NISAM DOBIO
POZIVNICU ZA INAUGURACIJU
- Nisam dobio pozivnicu i naravno da neću ići. Biću negde sa građanima da pokažemo svoje neslaganje. Ta inauguracija je na nivou kiča, primitivnog ponašanja. Kakva inauguracija, gde to piše u Zakonu? Prijem za 5.000 ljudi, pa barem je desetoro dece moglo da dobije terapiju i da preživi. To je divljanje. Njemu odgovara da bude jedan jedini, da mudruje, da sam sebe hvali da je najbolji, najmlađi, najuspešniji. To i kada je tačno, pristojan čovek nikada ne govori o sebi. Možete da promenite radikalsku člansku kartu, ali radikala iz sebe ne možete da isterate, čak i kada počnete svaki dan da se tuširate.
N. K.

Najnoviji broj

19. septembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa