22. jun 2017.22. jun 2017.
OD 1. JUNA NOVA KRIVIČNA DELA: PROGANjANjE I POLNO UZNEMIRAVANjE

LEPA SI PO ČLANU 182A

“Najčešće se dešava posle raskida emotivne veze ili razvoda jedna strana to ne prihvati i onda svog bivšeg partnera prati, sačekuje, zove...” “Nije uvredljivo ako neko na ulici kaže devojci da je lepa, ali jeste ako uz to doda i nešto vulgarno”, kaže Milena Avramović zamenik osnovnog javnog tužioca
Od prvog juna naš Krivični zakon dobio je nova krivična dela. Proganjanje i polno uznemiravanje biće sankcionisani novčanom ili kaznom zatvora.
Zbog senzacionalističkih tekstova i oprečnih informacija u medijima, nije neobično da ovih dana odgovor na “Lepa si” bude “Daj 200 evra, da se ne vučemo po sudu”. Pored toga što su ova krivična dela bila povod brojnih viceva, postavila su se i ozbiljna pitanja, šta se može smatrati u proganjanje i kada kompliment postaje uvreda.
Zamenik osnovnog javnog tužioca Milena Avramović objašnjava da se pod proganjanjem podrazumeva kada nekoga drugo lice prati, uznemirava telefonom, na društvenim mrežama, ali i kada dođe do pretnji. Da bi postojalo ovo krivično delo praćenje i drugi oblici pokušaja komunikacije koji su protiv nečije volje, moraju se dešavati neko vreme, odnosno, moraju se ponoviti nekoliko puta. Naša sagovornica navodi da se u praksi dešavalo da jedna strana drugu pozove i stotinak puta u toku dana.
-Najčešće se dešava posle raskida emotivne veze ili razvoda jedna strana to ne prihvati i onda svog bivšeg partnera prati, sačekuje, zove... Do sada su se za ovo delo podnosile uglavnom prekršajne prijave. Dešavalo se da dođe do svađe ili pretnji na ulici, pa su se podnosile prijave za remećenje javnog reda i mira. Sada će kazne za proganjanje biti novčane ili kazne zatvora do tri godine, navodi Milena Avramović.
Novčanu kaznu određuje sudija, a minimalno je to 10.000 dinara.
Za polno uznemiravanje kazne takođe mogu biti novčane ili do šest meseci zatvora. Ako je delo izvršeno prema maloletniku kazne su strože, od tri meseca do tri godine zatvora.
Zakon navodi da je polno uznemiravanje svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje predstavlja povredu dostojanstva u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Ankete rađene na ovu temu pokazale su da bi neki pod polno uznemiravanje uvrstili svaki kompliment dobijen od nepoznate osobe.
-Ne može se svako udvaranje podvesti pod polno uznemiravanje. Nije uvredljivo ako neko na ulici kaže devojci da je lepa, ali jeste ako uz to doda i nešto vulgarno, kaže Milena Avramović.
Tužilaštvo neće ova krivična dela goniti po službenoj dužnosti, nego samo ako je stranka zainteresovana. Ukoliko do uznemiravanja dođe od strane nepoznate osobe, slučaj treba prijaviti policiji koja će raditi na identifikaciji. Kada ga identifikuju, oštećena strana može zahtevati da ga samo policija upozori ili da ga tužilaštvo goni.
Delo će biti teško dokazivo bez svedoka. Snimak telefonom se ne može upotrebiti kao dokaz na sudu. Ovakvo snimanje nije ni dozvoljeno kada se radi o trećim licima. Međutim, osoba može snimati onoga ko je uznemirava ili joj preti, pa iako ne može biti upotrebljeno na sudu, možda će biti dovoljno da ubedi tužilaštvo da pokrene postupak.
Šabačko Osnovno tužilaštvo još nije imalo prijava po ovim novim stavovima Krivičnog zakona.
Tužba ili pivo
Novosti u Zakonu nisu promakle ni šabačkim ugostiteljima. Tako se ispred jednog kafića u gradu pojavio natpis “Ako Vam se u lokalu udvara devojka možete je tužiti po članu 182a ili sa njom popiti pivo”.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa