22. jun 2017.22. jun 2017.
IZBOR ANE BRNABIĆ ZA MANDATARA STVORIO PRIVID NESPORAZUMA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

NOVA PREMIJERKA BEZ AUTORITETA

Za sada je izvesno da protiv izbora Ane Brnabić neće glasati šest poslanika Jedinstvene Srbije i poslanik Muamer Zukorlić. Kostadinović (DS): Izbor Ane Brnabić je ništa drugo do rekonstrukcija Vlade. Katić (NS): Izbor Ane Brnabić direktna i namerna uvreda većinskog naroda u Srbiji
Izbor Ane Brnabić za mandatara Vlade Srbije izazvao je blagi zemljotres u redovima vladajuće koalicije, ali sa daleko manje drame nego što to pokušavaju poslednjih dana da prikažu u javnosti predsednik Srbije i njegovi najbliži saradnici.
Za sada je izvesno da protiv izbora Ane Brnabić neće glasati šest poslanika Jedinstvene Srbije i poslanik Muamer Zukorlić. Lider JS Dragan Marković Palma je na društvenim mrežama ostavio status da Ana Brnabić nije njegov premijer i potvrdio da poslanici njegove stranke neće glasati za njen izbor u Skupštini Srbije.
U međuvremenu, 102 poslanika Srpske napredne stranke „zaklelo“ se na vernost svom partijskom predsedniku, kao i 22 poslanika Socijalističke partije Srbije. Podršku mandatarki je najavio i Rasim Ljajić sa svojih deset poslanika. To u zboru, bez poslanika manjinskih partija koji su do sada podržavali svaki mig Aleksandra Vučića, iznosi 132 narodna poslanika. To je više od 128 koliko su naprednjaci rekli da je minimalna podrška. U slučaju da se podrška smanji ispod tog broja, uslediće novi izbori.
A, kako na novu predstavu gledaju šabački političari? Naprednjaci ne žele da kometarišu izbor Ane Brnabić za mandatarku. Kako nam je rečeno, nemaju ovlašćenje da se izjašnjavaju po ovom pitanju.
Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović kaže za „Glas Podrinja“ da bez obzira ko će biti premijer, a sada je izvesno da će biti Ana Brnabić zemlju će i dalje voditi Vučić.
- Izbor Ane Brnabić je ništa drugo do rekonstrukcija vlade, sa istom koalicijom i istim ljudima, koju Demokratska stranka ne može nikako da podrži. To je ista ona Vlada koja je smanjila penzije i plate, zadužila zemlju deset milijardi, uvela akcize na struju, povećala poreze i koja svakodnevno zloupotrebljava celu državu zarad očuvanja vlasti Aleksandra Vučića. U situaciji smo da je premijersko mesto preuzela žena koja nema politički kapacitet da se nosi sa odgovornošću koju će imati zbog svih obećanja i izneverenih očekivanja Vlade Aleksandra Vučića, datih u proteklih pet godina. Ali će i te kako ceniti ukazano poverenje, a svoju zahvalnost Vučiću izražavati kroz vođenje Vlade po njegovoj direktivi – smatra Kostadinović.
On dodaje da je je to upravo ono što je njemu potrebno da bi i dalje bio nosilac svih poluga vlasti u zemlji.
- Suprotstavljanja ovoj odluci, koja su u proteklom periodu dolazila od strane Dačića i Palme, predstavljaju više politički igrokaz kojim se karikira postojanje pluralizma mišljenja unutar Vlade. Takođe, oni na ovaj način čuvaju svoje tradicionalne slike u javnosti i samo deklarativno brane svoju politiku naglašava Kostadinović.
On smatra da, iako se Palma ne odriče svojih homofobnih izjava, to neće smetati da se izglasa premijer/ka po Vučićevoj meri.
Božidar Katić, predsednik Gradskog odbora Nove Srbije ističe da predlog da Ana Brnabić bude novi predsednik Vlade RS, ili bar da formalno zauzima tu poziciju, predstavlja potpuno jasan stav novoizabranog predsednika o svom narodu.
- Ovo je javna, direktna i namerna uvreda većinskog naroda u Srbiji. I tu uvredu našem narodu izrekao je, kao što mu je već i manir, Aleksandar Vučić. Ako je neko, u nekom momentu, ikada i pomislio da će beskrajno vređanje i ruganje sopstvenom narodu prestati, posle dovođenja zagovornika bombardovanja Srbije Gerharda Šredera na miting u Beograd, imao je sada priliku da vidi i čuje da tu kraja nema – napominje Katić.
On veruje da se donoseći ovu i ovakvu odluku, kao i uvek, Aleksandar Vučić vodio samo svojim ličnim političkim interesom, potpuno nezainteresovan za interese sopstvenog naroda.
- On je izabrao premijera/premijerku koja nema adekvatno iskustvo, nema nikakvu političku snagu, ima bar dva velika hendikepa i pre bilo kakvog početka rada je omražena u narodu. Time je ovu funkciju, jer mu u ovom momentu to odgovara, doveo do besmisla, i tako sebe samopostavio i za predsednika Vlade. I to i jeste smisao ovakvog izbora, izbora Ane Brnabić – stav je Katića.
PUNA PODRŠKA SPO
Predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove Živojin Vuletić ističe da će ta stranka „sa dve ruke“ da podrži izbor Ane Brnabić za novog premijera Srbije.
- Podržavamo izbor Ane Brnabić zato što je to dokaz da će Srbija ići ka Evropskoj uniji, osnosno da će da nastavi svoj evropski put. Svi drugi kandidati, sa kojima je licitirano u javnost, nisu nam bili garant da će bezrezervno da nastave taj proces – dodaje Vuletić.
M. M. – N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa