22. jun 2017.22. jun 2017.
TOPALOVIĆI PONOVO ŠAMPIONI RUŽA
ORGANIZOVAN TRADICIONALNI FESTIVAL “RUŽE LIPOLISTA”

TOPALOVIĆI PONOVO ŠAMPIONI RUŽA

Manifestacija “Ruže Lipolista” završena je u subotu, posle četiri dana trajanja, dodelom Prstena prijateljstva i proglašenjem najboljih ružara.
Ne tako dobri vremenski uslovi nisu sprečili više stotina posetilaca da aplauzima nagrade ovogodišnjeg šampiona u proizvodnji i aranžiranju rasadnik „Topalović“ i najpoznatijeg čuvara srpske tradicionalne muzike Biljanu Krstić. Topalovići su uspeli da objedine dve najznačajnije nagrade: za najlepši aranžman od ruža na festivalu i za sveukupni nastup kao i za asortiman ruža. Tako su sa dve nagrade završili 23. Festival i bili bolji od rekordnih 30 učesnika.
Muzika, igra, folklori, obeležili su i ovu smotru proizvođača ruža i doneli veselje u „najmirisnije srpsko selo“ - kako Lipolist već decenijama nazivaju turistički radnici i posetioci. A taj, završni dan počeo je, po tradiciji, izvođenjem himne Festivala koju su ovaj put pevala deca iz hora Muzičke škole Mihailo Vukdragović, a pod vođstvom profesorke Sonje Živković. Zatim su usledili nastupi kulturno-umetničkih društava „Abrašević“, mladih iz škole “Vojvoda Stepa” iz Lipolista, pa iz Salaša Crnobarskog, iz Slepčevića, “Gospodar Jevrema” iz Jevremovca. Posebnu pažnju privukao je nastup gostiju iz Republike Srpske - „Lijevče“.
Atmosferom u Lipolistu oduševila se i Biljana Krstić, dobitnica prstena prijateljstva koji od ove godine nosi naziv „Dragoslavin prsten prijateljstva“.
-Divno je da smo svi u istoj priči na istom poslu i da idemo ka istom cilju. Tradicija traje kroz vreme i menja se kao i vreme i ove ruže su se promenile u odnosu na one od pre 40, 50 ili 60 godina kada su prve ruže stigle. Na nama je da to čuvamo i promovišemo celom svetu - reči su kojima se Biljana Krstić obratila publici.
Ona je za “Glas Podrinja” odgovorila na pitanja kada je dobila prvu ružu i koje ruže se najčešće seti:
- Bila sam mala i to je tata organizovao za 8. mart. Sećam se, mami je doneo ružu i pošto je nas bilo četiri sestre svakoj je poklonio po jedan mali pupoljak. To je bilo baš davno i ne mogu da se setim godine, ali mislim da sam bila u prvom razredu. Kasnije je bilo nekog cveća, sada, da li je baš bila ruža ili ne, ne mogu da se setim. Dobijala sam ruže, ali se ne mogu setiti od koga. Trebalo bi da razmislim. Možda je najdraža neka divna ruža koju sam dobila na koncertu jako davno, još dok sam pevala sa Balaševićem - istakla je Biljana Krstić.
Ona je u razgovoru sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem naglasila da je upoznata da lokalna samouprava izdvaja sedam procenata budžeta za kulturu. To je umetnicu oduševilo.
-Prvi sledeći intervju i svaki posle ću naglasiti da je ovo što Šabac čini za kulturu fenomenalno. Ovo je pravi primer koji treba svi da slede. Ja vam nudim saradnju i nadam se da ćemo je ostvariti kroz radionicu koju držim za decu dodala je naša poznata pevačica etno muzike.
Gradonačelnik Šapca se osvrnuo i na ekonomske aspekte proizvodnje ruža:
- Imamo jednu jako značajnu manifestaciju u našem gradu i mislim da smo turistički grad velikog broja različitih manifestacija za svačiji ukus. Meni je drago da je ovo način da promovišemo ono što je bogatstvo našeg kraja i ne samo to što smo lideri u proizvodnji mesa i mleka, voća i povrća, nego smo lideri i u proizvodnji cveća. Ja čestitam svim proizvođačima ruža, i generalno cveća – rekao je Zelenović
Prema njegovim rečima, 30 posto cveća u Srbiji se proizvede u našem kraju, tako da imamo šta da ponudimo.
- To nije samo ljubav već je postalo i ozbiljan biznis. Jako je važno da to promovišemo i da građani, ne samo što su došli da vide, počnu nešto i da kupuju. Ovo je prilika i da se uspostave poslovni kontakti. Kada imate dobru politiku, kada imate dugotrajno ulaganje, kada podržavate značajne manifestacije, onda to rezultira i ekonomskim uspehom - naglasio je Zelenović.
GRADONAČELNIK SA PREDSTAVNICIMA MZ
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio je i razgovarao sa predstavnicima osnovne škole u Lipolistu i predstavnicima Mesne zajednice. Kako je tom prilikom naglasio, obrazovanje i jednaki uslovi za svu decu su jedan od prioriteta lokalne samouprave.
-Škola u Lipolistu je izuzetno važna, jer je to osmogodišnja škola i ona mora da ima uslove kao bilo koja škola u centru grada. Jako je važno obezbediti deci jednake uslove školovanja i mi ćemo ove godine započeti rekonstrukciju objekta u Beloj Reci, delu škole iz Lipolista, i uređenju zapravo celog centra sela. To je odlična inicijativa Mesne zajednice Bela Reka. Ono što mi promovišemo poslednjih godinu i po dana to je da građani počnu da odlučuju o tome šta je njima najvažnije u mestu u kojem žive. Ono što je njima najvažnije grad mora da isprati. Oni naravno, imaju svoje budžete, imaju porez na imovinu koji ostaje u njihovim Mesnim zajednicama i samo je na građanima da odluče kako će taj novac da se potroši. To treba da probudi novu energiju koja će dovesti do niza dobrih poteza ne samo u ovom delu već na čitavoj teritoriji grada Šapca – rekao je Zelenović.
m. ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa