30. decembar 2010.30. dec 2010.
SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA VEROLjUBOM MATIĆEM

TRAŽIMO ONO ŠTO NAM PRIPADA

- Ja sam lično zadovoljan i smatram da je godina bila uspešna, imajući u vidu sve okolnosti. Tu prvenstveno mislim da smo infrastrukturno uspeli da uradimo dosta. Takođe je važno to što nam je privreda uspela da se u najtežem periodu održi u postojećem kapacitetu, da je broj otpuštenih radnika gotovo neznatan a da pri tom ima i novih zapošljavanja i da je ukupan broj zaposlenih ostao na istom nivou. Gledajući 2010. godinu mislim da je ona za Koceljevu bila uspešna u
odnosu na sve okolnosti i okruženje, kaže na početku razgovora za „Glas Podrinja“ prvi čovek opštine Koceljeva
Da li će situacija u 2011. biti bolja?
- Sigurno da su transferna sredstva jedna ozbiljna stavka i za veće opštine a kamoli za nas. Mi smo kao opština uskraćeni za oko 30 miliona dinara za dve godine a to je ozbiljna cifra za naš budžet jer bi taj novac poslužio za realizaciju mnogobrojnih projekata. Ja očekujem da će u predstojećoj godini doći do povećanja ali možda ne u onom obimu u kojem priželjkujemo. Najavljeno je da će siromašne opštine dobiti verovatno pune transfere, opštine poput Koceljeve mogu očekivati jedan solidan procenat uvećanja dok će najrazvijenije imati manji procenat povećanja ovih sredstava. Nadam se da će 2011. biti lakša godina u finansijskom smislu. Međutim ono što jako smeta jeste to da postoji Zakon o transfernim sredstvima koji nije promenjen i koji donosioci praktično krše, a to nije dobro ni za državu ni za opštine. Umanjenje ovih sredstava zaustavlja razvoj u celini. Iz opštinskog budžeta mora da se zadovolji osnovno funkcionisanje što je veoma teško ako imamo smanjena sredstva. To je udar na investicije, a samim tim zaustavlja se i razvoj. Mi ne tražimo nešto što nam ne pripada, već tražimo da nam pripadne ono što je Zakon propisao, uz puno razumevanje situacije prouzrokovane ekonomskom krizom.
Mladi imaju primedbu da sportska sala nije stavljena u funkciju u punom kapacitetu.
- Osamdeset odsto stanovnika opštine nije verovalo da će Koceljeva dobiti sportsku salu. Ona još nije stavljena u pun kapacitet iz dva osnovna razloga. Prvi je njeno opremanje koje je u toku a drugi razlog je nerešeno grejanje objekta. Međutim, na putu smo da rešimo i to. Početkom proleća biće ispunjena oba uslova. Kroz projekat koji finasira EU dobili smo značajna sredstva za opremanje i trenutno smo u postupku nabavke osnovnih sportskih rekvizita.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa