29. jun 2017.29. jun 2017.
KARITAS USLUGA RUŠI PREDRASUDE
POVEĆANjE NIVOA SOCIJALNE ZAŠTITE U MAČVI

KARITAS USLUGA RUŠI PREDRASUDE

Potpisan ugovor o unapređenju i razvoju dnevnih usluga u zajednici za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama
Prošle nedelje na imanju Karitasa Šabac u Bogatiću (ulica 7. avgusta broj 6), potpisan je ugovor na osnovu projekta Evropske Unije o unapređenju i razvoju dnevnih usluga u zajednici za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u Mačvi. Ugovor su potpisali predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, najviši predstavnik Karitasa Šabac Miroljub Nikolić i Italije Mikela Vogrić (konzorcijum C.O.S.M.)
U njegovu realizaciju uključiće se Centar za socijalni rad u Bogatiću, Dom zdravlja i druge merodavne organizacije u Šapcu i Bogatiću.
Osnovni cilj je, kako kaže direktor Karitasa Šabac Miroljub Nikolić, pokretanje usluga socijalne zaštite za osobe sa socijalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama radi njihovog aktivnog uključenja u zajednicu. Time bi se znatno unapredio i rad službe za pomoć u kući koja već daje zapažene rezultate u ovom kraju. Tako se na konkretan način otklanjaju i razne predrasude o aktivnostima ove nevladine službe.
Osim toga predstavnica Karitasa Italije Mikela Vogrić iznela je niz pozitivnih primera Karitasa Italije i značajne finansijske rezultate koje postiže konzorcijum C.O.S.M. S druge strane je veoma značajna socijalizacija i uključenje ovih ljudi u tokove zajednice.
Za ukupnu aktivnost Karitasa u Bogatiću kao veoma značajno prezentovano je ekonomsko dvorište, kupljeno od porodice Berić i preuređeno po idejama i nastojanjima Karitasa Šabac. Radi se o plasteničkoj proizvodnji, spravljanju džemova i domaće rakije, rečju ovaj deo bi bio više namenjen razvoju etno turizma. Drugi je namenjen unapređenju socijalne zaštite i posebno realizaciji pomenutog projekta.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa